Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2014. 12:02:00
SPOOKY

Najveće neriješene misterije interneta

Internet se može gledati i kao paralelni svemir u kojem žive naše digitalne inačice, obično u više različitih formi, no i on je prepun ludih i neriješenih misterija

Ne zna se tko stoji iza imena Cicada 3301
Ne zna se tko stoji iza imena Cicada 3301 (Arhiva)

Misterije na Internetu u nekim su slučajevima jednako zagonetne kao i, primjerice, egipatske piramide, linije u pustinji Nazca ili snimke NLO-a koji kruže oko Zemlje. Iako se čini da je moguće pronaći sve smislene odgovore, u ovih deset slučajeva oni i dalje ne postoje.

10. Cicada 3301 - anonimna organizacija tri godine za redom zbunjuje internet svojim zagonetkama koje su raširene virtualnim i stvarnim svijetom, tvrdeći da traže inteligentne ljude. Teorije zavjere kreću se od toga da je to zapravo regrutacija za CIA-u ili MI6, do toga da iza Cicade stoji neka tajna grupa hackera.

>> Cicada 3301 - najveća zavjera ili najveća prevara na internetu? >>

9. Markovian parallax denigrate - rani korisnici Useneta bili su bombardirani šifriranim poruka s čudnovatim imenom u naslovu. Šifre nikad nisu razbijene, a i dalje se spekulira radi li se o još jednoj igri tajnih službi, samo jednog odmetnutog operativca ili spamu.

8. Bitcoin - i dalje se ne zna tko je smislio Bitcoin niti tko stoji iza njega, no ova je virtualna valuta izazvala popriličan kaos svojim rastom i padom vrijednosti. Forumaši su prilično dobro razradili razne teorije na temi Bitcoin.

>> Što je Bitcoin i kako ga rudariti >>

7. CyberBerkut - anti-ukrajinski haktivisti koji su se okomili na NATO sajtove, sumnja se da su povezani s ruskim tajnim službama. Dosta teorija ima i na forumu u temi Ukrajina.

6. John Titor - osoba koja tvrdi da je stigla iz budućnosti svojim je postovima po forumima izazvala veliku pažnju i prikupila tisuće sljedbenika, zanimljive teorije razvili su i forumaši na temi Vratimo se na Johna Titora a zadnji post bio je 2001. godine - predviđanje nuklearnog rata 2015.

5. Internetske crne rupe - kao i prave, crne rupe na internetu gutaju poruke i sadržaje, a primjećene su 2008. godine, obično se smatraju serverskim problemima ili greškama wi-fi routera.

4. GhostNet - program špijunaže interneta otkriven 2009. godine koji je preuzeo kontrolu nad računalima vlada i veleposlanstava u 100 zemalja svijeta, nitko nije preuzeo odgovornost, no smatra se da pripada Kinezima

3. A858 - korisnik Reddita čije ime počinje ovim slijedom slova i brojki (i nastavlja se) postavlja kriptirane poruke koje još uvijek nitko nije uspio razbiti.

2. Valor por Tamaulipas - Facebook stranica koja pokriva sigurnosna pitanja u meksičkoj saveznoj državi Tamaulipas vezana uz drogu, karteli nude gotovo 50 tisuća dolara za informacije o osnivaču

1. Webdriver Torso - YouTube kanal koji svakodnevno postavlja nekoliko videa duljine 11 sekundi na kojima se miču crvene i plave kocke. Zašto? E, to se ne zna ... :)

31.05.2014. 12:02:00
http://metro-portal.hr/najvece-nerijesene-misterije-interneta/85334/