Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2012. 09:54:55
UPISI

Najveća navala superodlikaša na XV., V., II. i VIII. gimnaziju

Popularnost škola svake se godine malo mijenja, pa je tako i VIII. gimnazija upisala samo one s 61 bodom i više

Izgleda da se ukus zagrebačkih đaka svake godine malo mijenja

Danas se hrvatski osmaši upisuju u prvom krugu u srednje škole. Nakon dva dana određena za predaju dokumenata, izgleda da ove godine neće biti previše tužnih priča o neupisanim superodlikašima jer su se roditelji i djeca dobro informirali i već su pri predaji dokumenata dobro procijenili izglede odnijeli dokumente u škole za koje su bili sigurni da će biti iznad crte.

Tradicionalno, velika je navala bila na zagrebačku V. gimnaziju koja je upisala samo one s 61 bodom i više, a ista je situacija bila i u XV. gimnaziji. Tako možemo zaključiti da ima velik broj djece zainteresirane za prirodne znanosti koji će daljnje školovanje vjerojatno nastaviti na prirodoslovnim ili tehničkim fakultetima. 

Nije iznenađenje da je navala bila i na II. gimnaziju koja je također upisivala samo one s 61 bodom i više (što bez dodatnih bodova za sport, natjecanja i glazbenu školu znači da su imali maksimalan broj bodova iz ocjena i još jedan za uzorno vladanje). 

Svake je godine sve popularnija i VIII. gimnazija Tituša Brezovačkog koja je ove godine također crtu povukla na 61 bod i uvrstila se među one gimnazije koje primaju samo najbolje. Jedan od razloga vjerojatno je i taj što je to jedina gimnazija u Zagrebu koja radi samo u jutarnjoj smjeni, pa je samim time privukla velik broj djece kojoj je važno imati slobodno popodne za druge aktivnosti.

Malo je iznenađenje to da je popularna 7. gimnazija koja je prošle godine upisivala isključivo s 61 bodom, ove godine upisala i petnaestak đaka s 59 bodova, a slično se dogodilo i u 16. jezičnoj gimnaziji gdje, za razliku od prošlih godina, nije bilo potrebno imati maksimalni broj bodova, već su se upisali i oni kojima je nedostajalo nekoliko bodova do prošle godine poželjnih 61. 

Iznenađenje je i ugledna Klasična gimnazija, još jedna od četiri iz Križanićeve ulice gdje je za đake koji nisu u osnovnoj školi učili grčki i latinski ostalo mjesta i u drugom roku.

Ostale su gimnazije i strukovne škole uglavnom upisale sve prijavljene đake jer su kandidati vjerojatno dobro procijenili svoje šanse, i dobro znali gdje predati dokumente, a u nekima je ostalo mjesta i u drugom roku.

05.07.2012. 09:54:55
http://metro-portal.hr/najveca-navala-superodlikasa-na-xv-v-ii-i-viii-gimnaziju/72412/