Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2010. 21:30:00
PRIRODNO SLADILO

Najvažnije činjenice o steviji

Stevija je potpuno prirodna zamjena za šećer, nema kalorija, a plod se može uzgajati u vlasitiom vrtu

Stevija
Stevija (Wikipedia)

"Čudotvorna biljka" koja je slađa i zdravija od šećera polako se probija na masovno tržište. Već se godinama vodi borba oko dozvola za prodaju stevije, pri čemu kritičari biljci predbacuju štetan učinak na zdravlje. Brojna istraživanja koja se provode diljem svijeta trebala bi dati konačan odgovor na to pitanje, iako sva postojeća saznanja upućuju na to da stvarna opasnost ne postoji.

Što je stevija?
Stevia rebaudiana je grm koji izvorno potječe iz Paragvaja. Prastanovnici Južne Amerike koristili su listove biljke kao prirodno sladilo, a prvi Europljani su se sa stevijom susreli tek sredinom 16. stoljeća, dok su znanstvena istraživanja počela 300 godina kasnije.

Što sadrži stevija?
Pored brojnih biljnih tvari, stevija sadrži tzv. glikozide koji su odgovorni za njen slatki okus. Najvažniji je steviozid koji je u obliku ekstrakta 300 puta slađi od klasičnog šećera.

Je li stevija zdrava?
Zagovornici stevije tvrde da se radi o čudotvornoj biljci koja zaslađuje bez kalorija te je posebno zanimljiva pretilim osobama i dijabetičarima. Neka istraživanja upućuju na to da redovita konzumacija stevije smanjuje krvni tlak te štiti zube od karijesa.

Zašto je stevija problematična?
U Japanu i Americi su izdane sve potrebne dozvole za prodaju stevije, dok Europska unija upozorava da se radi o "novom prehrambenom proizvodu kojeg tek treba istražiti". Molbe i studije su godinama nailazile na odbijenice, pa prodaja stevije u EU u obliku sladila nije legalna. Očekuje se da će se to uskoro promijeniti.

Postoje li nuspojave?
Put stevije u EU dugi niz godina je otežavala tvrdnja da biljka ima kancerogeno djelovanje. No, novija istraživanja pokazuju da stevija ne uzrokuje rak niti ima negativan učinak na reproduktivne organe ili genetiku. Međutim, preporučuje se maksimalna dnevna doza od četiri miligrama po kilogramu tjelesne težine. U Japanu se stevija legalno koristi 25 godina i nisu zabilježene nikakve nuspojave.

U kojim oblicima postoji stevija?
Na tržištu postoji prah ili tekući koncentrat stevije, osušeni listovi ili tabletice. Steviju svatko može posaditi i u vlastitom dvorištu.

Kako koristiti steviju?
Postoje brojne mogućnosti primjene. Najčešće se koristi za zaslađivanje pića (limunade, čaja, kave,...) i kolača. Prilikom pečenja valja imati na umu da je stevija znatno slađa od šećera te se treba koristiti u manjem omjeru.

Kako dozirati steviju?
U malim količinama, a nijanse su pitanje ukusa.

Kako čuvati steviju?
Bez obzira na to o kojem se obliku radi, steviju je potrebno čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

03.12.2010. 21:30:00
http://metro-portal.hr/najvaznije-cinjenice-o-steviji/52160/