Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2012. 14:14:08
NAVALITE

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Vjerovali ili ne, najviše se traži konobara i prodavača, a preko pola objavljenih poslova uključivalo je stalno radno mjesto

Ako tražite posao, trebali bi imati ovo zanimanje
Ako tražite posao, trebali bi imati ovo zanimanje (Shutterstock)

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2012. na portalu MojPosao bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist, frizer.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • Prodaja (Trgovina) - 28% oglasa i 30% životopisa
  • Turizam i ugostiteljstvo - 21% oglasa i 18% životopisa
  • Administrativna zanimanja - 9% oglasa i 22% životopisa

Najdeficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika ponuda poslova) u prvoj polovici 2012. bile su 'Zdravstvo i socijalni rad', 'Turizam i ugostiteljstvo' te 'Strojarstvo i brodogradnja'.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima) u prvoj polovici 2012. bile su 'Ljudski resursi', 'Bankarstvo' te 'Skladištenje i logistika'.

Poslodavci su u prvoj polovici 2012.godine najviše tražili zaposlenike za stalni radni odnos - više od polovice oglasa (55%) oglasa odnosilo se na takvu vrstu zaposlenja, iako je to 12% manje nego u prvoj polovici 2011. godine.

U 53% oglasa tražilo se zaposlenike za rad na određeno, dok se 18% odnosilo na honorarni rad. Poslodavci i dalje najmanje traže studente (7% oglasa).

S druge strane, 94% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no više od polovice je bilo zainteresirano i za honorarni posao (56%).

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Poslodavcima je i dalje bitno radno iskustvo kandidata. U gotovo polovici oglasa (48%) tražilo se radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u prosjeku 2 godine i 8 mjeseci.

Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom su i dalje najtraženiji profil kandidata - u 55% oglasa poslodavci navode srednju stručnu spremu kao uvjet.

Spomenutim potrebama poslodavaca odgovaraju profili posloprimaca budući da je malo više od polovice korisnika portala MojPosao u svojim profilima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. 

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa traženo je aktivno poznavanje engleskog jezika (41% oglasa), što je 8% manje nego prošle godine, dok su ostali jezici manje zastupljeni.

Oko tri četvrtine posloprimaca (78%) je u svojim životopisima navelo aktivno poznavanje engleskog jezika, što je isti omjer kao i prošle godine.

U 31% oglasa navedeno je poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla. U većini oglasa se navedeni uvjet odnosi na poznavanje rada u Wordu (92%) i Excelu (87%).

Tijekom prve polovice 2012. godine poslodavci su objavili 284 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za to radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ove godine je takvih oglasa 24% više. Najveći broj oglasa objavljen je u kategorijama 'Prodaja (Trgovina)' te 'IT i telekomunikacije'.

Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 166 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je 5% manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je objavljeno 175 oglasa za inozemstvo. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije 'IT i telekomunikacije', 'Strojarstvo i brodogradnja'  te 'Elektrotehnika'. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

03.07.2012. 14:14:08
http://metro-portal.hr/najtrazenija-zanimanja-u-hrvatskoj/72376/