Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2012. 16:42:00
LOL

Najstariji dinosaur pronađen u muzeju

Fosil se nalazi na policama londonskog Prirodoslovnog muzeja desetljećima, a tek sada je prepoznat kao ostatak pradavnog dinosaura

Nyasasaurus parringtoni bio je veličine labadora
Nyasasaurus parringtoni bio je veličine labadora (Ilustracija)

Ponekad za velika otkrića ne trebate napraviti ništa pametnije od brisanja prašine na policama, pokazalo se u londonskom Prirodoslovnom muzeju. Naime, jedan od fosila koji doslovno skuplja prašinu na policama već desetljećima nije bio ono što se misli, nego ostaci najstarijeg dinosaura na Zemlji.

Prema novom istraživanju, radi se o ostacima dinosaura Nyasasaurus parringtoni koji je živio prije 245 milijuna godina, između 10 i 15 milijuna godina prije najstarijih do sada poznatih dinosaura.

Dinosaur je ime dobio po po jezeru Nyasa u Africi, danas jezeru Malawi, i Rexu Parringtonu sa sveučilišta Cambridge koji je uzorak našao blizu jezera tridesetih godina prošlog stoljeća.

Radi se o dinosauru koji je bio velik otprilike kao labrador, a ostatke su zadnji puta proučavali pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Stvorenje je bilo otprilike veličine labradora i nazvano je  .

"To je bio slučaj gledanja materijala novim očima", rekao je agenciji Reuters Paul Barrett iz Prirodoslovnog muzeja, koji je radio na studiji. "To zatvara rupu u dokumentaciji fosila i gura dalje postojanje dinosaura".

Londonski fosil istraživači su proučavali pedesetih godina 20. stoljeća ali nisu došli do nikakvog zaključka te ništa nije ni objavljeno, rekao je Barrett. "Nitko nije znao što je to ... bila je to mitska životinja"

Dva obilježja londonskog fosila, zajedno sa sličnim uzorkom uočenim u muzeju u južnoafričkom Cape Townu, snažan su dokaz da je životinja pripadala dinosaurima, rekli su istraživači.

Struktura kostiju gornjih udova pokazuje znakove brzog rasta, uobičajenog kod dinosaura, a ostaci također imaju i obilježje poznato kao produženi deltopektoralni greben na koji se vežu mišići gornjih udova, osobina jedinstvena za dinosaure.

"Iako Nyasasaurusa znamo samo po fosilnim fragmentima, anatomija gornjih udova i kukova ima obilježja jedinstvena za dinosaure, što nas uvjerava da imamo posla sa životinjom vrlo bliskom porijeklu dinosaura", rekao je Barrett.

Znanstvenici vjeruju da je Nyasasaurus stajao uspravno, bio metar visok u kukovima, dva do tri metra dug od glave do kraja repa i težio 20 do 60 kilograma.

Kada je živio Nyasasaurus kontinenti su bili spojeni u golemu kopnenu masu zvanu Pangea a dio područja u Tanzaniji gdje su nađeni fosili bili bi dio južne Pangee koja je uključivala Afriku, Južnu Ameriku, Antarktiku i Australiju.

Teoretičari su dugo tvrdili da je trebalo biti dinosaura koji su hodali Zemljom sredinom razdoblja Trijasa koje je završilo prije oko 237 milijuna godina ali su do sada dokazi bili dvojbeni, rekao je Streling Nesbitt sa sveučilišta države Washington u Seattleu, koji je vodio studiju objavljenu u časopisu Biology Letters.

"Ako novootkriveni Nyasasaurus parringtoni nije najraniji dinosaur onda mu je najbliži rođak do sada nađen", rekao je Nesbitt.

"Ono što je stvarno zgodno kod uzorka je da ima mnogo povijesti. Nađen tridesetih, prvi put opisan pedesetih... Sada, 80 godina kasnije, sve to zbrajamo".

Znanstvenici planiraju dodatna terenska istraživanja u Tanzaniji kako bi našli još fosila i dobili bolju sliku anatomije Nyasasaurusa.

05.12.2012. 16:42:00
http://metro-portal.hr/najstariji-dinosaur-pronadjen-u-muzeju/75261/