Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2018. 12:01:00
STRAŠNO

Najstariji baobabi polako nestaju

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, s golemim stablom i s granama sličnim korijenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti

Tisućljetni baobabi se suše
Tisućljetni baobabi se suše (Arhiva)

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promjenama.

Nevjerojatno je da tijekom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više tisuća godina, rekao je za AFP Adrian Patrut sa sveučilišta Babes-Bolyai u Rumunjskoj, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants. U drugoj polovini 19. stoljeća veliki baobabi u južnoj Africi počeli su se sušiti, ali se u posljednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše, dodaje znanstvenik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, s golemim stablom i s granama sličnim korijenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane vidljiv s kilometarske udaljenosti. No u posljednjih dvanaest godina, devet od trinaest najstarijih baobaba se djelomično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kojemu je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svijetu, s deblom promjera većeg od deset metara i glasoviti Chapman u Bocvani, na kojemu je slavni istraživač David Livingstone urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

Znanstvenici su ovakvo stanje otkrili slučajno nastojeći odgonetnuti tajnu njihove dugovječnosti. Područje na kojemu tisućljetni baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrijavaju, zaključuje Patrut.

16.06.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/najstariji-baobabi-polako-nestaju/112742/