Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2021. 12:31:00
COOL

Najstariji australski spiljski crtež

Najstariji poznati primjer australskoga spiljskog slikarstva, realan je crtež klokana stvarnih dimenzija, a znanstvenici su posebnom tehnikom ustanovili da je star više od 17.000 godina

Umjetnost australskih domorodaca
Umjetnost australskih domorodaca (Wikipedia)

Umjetničko djelo australskih starosjedilaca otkriveno je, zajedno s prikazima ostalih životinja na stropu spilje u sjeverozapadnoj australskoj regiji Kimberley.  

"Glavna nam je prepreka bila to što su aboridžini rijetko koristili pigment koji omogućuje precizno datiranje tehnikama kojima danas raspolažemo", rekao je AFP-u Damien Finch, geokronolog sa Sveučilišta u Melbourneu i autor studije objavljene u časopisu Nature Human Behaviour.

Poteškoće u datiranju na koje je naišao, Finch je, zajedno s kolegama zaobišao uz pomoć ostataka osinjih gnijezda od blata čije su vrijeme nastanka uspjeli odrediti, a pronašli su ih ispod i iznad crteža. Na taj su način ustanovili da je crtež klokana star između 17.100 i 17.500 godina.

Određivanje vremena nastanka ovih najstarijih netaknutih slika "od velike je važnosti za aboridžine i Australce", rekla je Cissy Gore-Birch, voditeljica Udruge starosjedilaca Balanggarre, stoji u priopćenju Sveučilišta.

Crtež klokana proteže se preko spiljskog kamena na gotovo dva metra, što je otprilike visina ove australske životinje. Ova i ostale slike iz regije Kimberley dijele određene stilske karakteristike s najranijim spiljskim otkrićima umjetničkih djela u Europi i Aziji, pojasnili su znanstvenici.

Ovakvi vrlo stari nalazi crteža životinja obično su izrađeni u prirodnoj veličini i predstavljaju anatomiju na sličan način, a obrisi su im tek dijelom ispunjeni ocrtanim linijama, zbog čega stručnjaci vjeruju da su otkrivene slike među najstarijima u Australiji.

01.03.2021. 12:31:00
http://metro-portal.hr/najstariji-australski-spiljski-crtez/130660/