Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2013. 17:05:00
ŠTETA

Najslabiji izgledi za zapošljavanje u Italiji, Španjolskoj i Irskoj

Najmanje posla nude Italija, Španjolska, Finska, Irska i Mađarska, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja ManpowerA

Radili bi za eure? Teško ...
Radili bi za eure? Teško ... (Arhiva)

Poslodavci u europskim zemljama u usporedbi s ostatkom svijeta imaju najslabija očekivanja u vezi zapošljavanja u razdoblju od listopada do prosinca 2013., pokazalo je redovno tromjesečno istraživanje Manpowera, utemeljeno na anketi u kojoj je sudjelovalo približno 65 tisuća menadžera u 42 zemlja i teritorija širom svijeta.

Među europskim poslodavcima očekivanja zapošljavanja nešto su čak smanjena u usporedbi s anketom provedenom prije tri mjeseca, premda je eurozona sada tehnički izašla iz recesije, konstatira se u izvješću.

Tako poslodavci u 10 od 23 europske zemlje sada očekuju povećanje zapošljavanja u četvrtom tromjesečju, dok su takva očekivanja u prethodnoj anketi bila zabilježena u 13 zemalja. U 10 zemalja očekuje se i smanjenje broja zaposlenih, jednako kao i u anketi za treće tromjesečje.

'Izlazak eurozone iz recesije i pad nezaposlenosti u 17 zemalja Europske unije prvi puta u dvije godine možda i nisu odraz čvrstog rasta ali u najmanju ruku signaliziraju ukazuju na stabilizaciju', kazao je čelnik Manpowera Darryl Green.

'Južna Europa i dalje je općenito u iznimno teškoj situaciji, posebno Italija i Španjolska, ali Turska je izuzetak, usprkos slabijim namjerama o zapošljavanju i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini', dodaje.

Turski su poslodavci najoptimističniji u pogledu zapošljavanja u Europi, a izdvaja se i Grčka u kojoj se očekuje nastavak oporavka tržišta rada. Što se globalne situacije tiče, u Manpoweru ističu da ne očekuju bitno poboljšanje u ostatku godine.

'Iz mnogih dijelova svijeta stižu ohrabrujući znakovi, uključujući dokaze gospodarske stabilnosti u Europi, a stabilan tempo otvaranja radnih mjesta i najniža razina nezaposlenosti u SAD-u u četiri godine pomažu ublažiti neizvjesnost u pogledu svjetskog gospodarskog okruženja', napominje predsjednik uprave i izvršni direktor Manpowera Jeffrey A. Joerres.

Tako poslodavci u 29 od 42 zemlje i teritorija planiraju do kraja godine u određenoj mjeri povećati broj zaposlenih, dok su u prethodnoj anketi takve planove iznijeli poslodavci u 32 zemlje.

Snažnije prognoze za zapošljavanje zabilježene su u tek 14 od 42 zemlje i područja, dok su prognoze oslabile u njih 19 a ostale nepromijenjene u devet zemalja i područja u usporedbi s anketom od prije tri mjeseca. U usporedbi s istim razdobljem godine ranije, prognoze za zapošljavanje poboljšane su u 16 zemalja i teritorija, dok su planovi zapošljavanja oslabili u 25 zemalja, a ostali su nepromijenjeni u samo jednoj zemlji.

Na globalnoj razini najveći optimizam iskazan je na tržištima u nastajanju, ponajprije u Indiji, Tajvanu, Panami, Singapuru i Brazilu.

U SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu, prognoze o zapošljavanju trenutno su najsnažnije u proteklih više od pet godina. Za preostali dio godine optimizam u pogledu zapošljavanja iskazali su i poslodavci u Kini i Japanu, drugom i trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

10.09.2013. 17:05:00
http://metro-portal.hr/najslabiji-izgledi-za-zaposljavanje-u-italiji-spanjolskoj-i-irskoj/80379/