Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 12:20:00
ZAŠTITA OD KRAĐE

Najsigurniji lokoti za bicikle

POGLEDAJTE VIDEO - Na lokotu za bicikl ne treba štedjeti niti gledati na estetiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ako se rado vozite biciklom, vjerojatno ste uvijek pomalo u strahu da bi vam ga netko mogao ukrasti. Svijest o tome da bicikl treba zavezati odavno je stigla u Hrvatsku, ali vlasnici često još uvijek kupuju nekvalitetne lance i lokote koji ne odbijaju potencijalne lopove u onoj mjeri u kojoj bi trebali.

Najrizičnije je bicikl zavezati običnim plastičnim kablom jer ga se može bez problema prerezati, a po sigurnosti ga slijede čelične sajle, lanci koji se sastoje od međusobno isprepletenih lokota dok su najsigurniji lanci u obliku slova U.

Među biciklistima su još uvijek nepopularniji fleksibilni okrugli ili spiralni lokoti koje se može lako omotati oko bicikla i drveta, stupova i drugih nepomičnih predmeta. Međutim, upravo zbog fleksibilnosti proizvođači moraju napraviti kompromis po pitanju sigurnosti pa prosječnom lopovu treba vrlo kratko vremena da prereže takav lokot.

Najsigurniji su lokoti u obliku slova U (na slici), čiji je jedini nedostatak njihova nefleksibilnost i masivnost. Naime, ne mogu se jednostavno omotati ispod sjedala, ali ih se ne može ni prerezati. Prilikom kupnje takvog lokota valja imati na umu da bi trebali biti dugački barem 30 centimetara.  

Cijene se kreću od 50-tak kuna do vrtoglavih 600 kuna. Iako s cijenom u pravilu raste i sigurnost, solidni lokoti mogu se nabaviti po cijenama od 100 do 200 kuna.

Bicikl obavezno treba vezati za nepomični predmet kako ga lopov ne bi jednostavno odnio. Pritom lancem treba obuhvatiti ramu bicikla i stražnju gumu.

30.04.2010. 12:20:00
http://metro-portal.hr/najsigurniji-lokoti-za-bicikle/39013/