Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 11:57:00
AARNIO

Najseksepilnija stolica na svijetu

Na okruglom predmetu Eera Aarnia sjedile su gotovo sve poznate dame

Popularnost uporabe plastike u dizajnu finskog namještaja trajala je od polovice 60-ih do sredine 70-ih godina, a Eero Aarnio bio je predvodnik tog trenda.

Njegovi predmeti bili su zaigranih oblika, poput njegove stolice Pastil izrađene od fiberglasa u obliku jajeta, ikonu pop-kulture, kao i stolice nazvane Pop koja je osvojila američku nagradu za industrijski dizajn 1968. godine.

Eero Aarnio rodio se 1932. godine u Helsinkiju, gdje je i završio studij na Institutu industrijske umjetnosti.

Kasnih 50-ih radio je s finskim dizajnerom Ilmarijem Tapiovaarom, dok je 1960. počeo raditi za tvrtku Asko. Dvije godine poslije osnovao je vlastitu tvrtku za industrijski dizajn i dizajn interijera.

Eero Aarnio(Dizajner rođen u Helsinkiju 1932. godine)
Eero Aarnio je prvi počeo koristiti plastiku s kojom je vrhunac doživio dizajnom udobnih stolica  Ball chair i Bubble chair, čiji je sinonim soba u sobi.  Ta ‘gradi do kraja’ filozofija ponekad je išla protiv pop-estetike 60-ih.
Aarnio je često citiran kada govori o tome kako dizajn znači stalnu obnovu i rast. Držeći se toga, Aarnio je 70-ih počeo koristiti poliuretansku pjenu za radove poput Pony stolice. Ipak se, međutim, vratio suvremenim predmetima od plastike te tvrdi kako je današnja generacija rođena usljed plastike. ‘Svoju prvu noć provedu u plastičnom krevetu u bolnici’, kaže finski dizajner.
Bubble Chair još se i danas često koristi prilikom snimanja reklama i TV spotova. U njoj su, među ostalima, sjedile i zvijezde poput Avril Lavigne, Kirsten Dunst, Emme Watson, sestara Mary-Kate i Ashley Olsen, Kate Bosworth ali i mnogih Playboyevih ljepotica među kojima se najviše istakla Carmen Electra.
Njegova stolica u obliku globusa prvi je put predstavljena na sajmu namještaja u Kölnu 1966. godine i osvojila je brojna priznanja unatoč činjenici što je bila preskupa i što se proizvodila u ograničenoj količini.

Pomaknute granice

Sve do tog trenutka, skandinavski dizajn bio je poznat po svojoj ljepoti i eleganciji. Moderan imidž koji je došao sa stolicom u obliku globusa potaknuo je tvrtku Asko da osnuje limitirano partnerstvo s Aarniom kako bi mogao dizajnirati eksperimentalno pokućstvo rabeći nove materijale.

Novostečena popularnost omogućila je Aarniu da pomakne granice dizajna na načine o kojima je ranije mogao samo sanjati.

Iako je stolica globus bila predstavljena kao limitirani predmet, Aarnio je počeo raditi s plastikom na isti način kako su prije finski dizajneri poput Tapiovaare radili s drvetom. Želio je stvoriti ergonomski dizajn koristeći materijale koji su bili moderni i masovno ih proizvoditi po niskim cijenama.

Njegovi organski oblici predstavljaju elegantan skandinavski pristup upotrebi sintetičkih materijala i vjerovanju da bi takav dizajn trebao biti prekrasan i vrlo trajan. 

Piše: Livia Čveljo
25.05.2010. 11:57:00
http://metro-portal.hr/najseksepilnija-stolica-na-svijetu/3634/