Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2021. 11:01:00
UPS! ;)

Najprljavija mjesta u kuhinji

Ovo nekoliko mjesta u kuhinji koje je potrebno redovito čistiti, a objašnjeno je i kako ih očistiti ispravno.

Da, ovakve su u trgovinama ;)
Da, ovakve su u trgovinama ;) (Arhiva)

Kuhinja je vaše carstvo - tu je frižider, tu je pećnica i ploča za kuhanje i uživate u kuhanju... osim ako ne baš i niste neki zaljubljenik u pravu hranu već samo na brzaka bacite nešto u sebe i idete dalje.

No, bez obzira na to koliko tamo provodite vremena, naravno da će se nešto zaprljati (štoviše, prilično) i treba očistiti... a postoje stvari koje uvijek nekako zaboravimo.

Stoga, evo što se treba očistiti stvarno dobro...

Boce za vodu za višekratnu upotrebu - ove boce potrebno je redovito čistiti, osobito ako ih nosite u ured, teretanu ili negdje drugo. Vanjski dio boca možete očistiti univerzalnim sredstvom za čišćenje, a unutrašnji dio i poklopac možete očistiti vodom i sapunom.

Kvake - kvake se često dodiruju pa ih potrebno redovito čistiti, a za to vam je potrebno svega nekoliko minuta. Potrebno je očistiti sve kvake na ormarićima, ručke ladica, a nemojte zaboraviti i ručku na mikrovalnoj pećnici. Kvake pošpricajte dezinficijensom i pustite da stoji najmanje dvije minuta. Nakon toga ih prebrišite krpom i pustite da se osuše.

Kuhinjski pult - kuhinjski pult potrebno je redovito čistiti, osobito jer na njemu jedemo, pripremamo obroke ili ostavljamo i neke druge stvari. Kada čistite pult poželjno je da nosite rukavice. Za čišćenje možete koristiti alkoholnu otopinu s najmanje 70% alkohola i dezinficijens.

Kuhinjski stol i stolice s tvrdim naslonom - ovaj dio kuhinje je potrebno svakodnevno čistiti, osobito jer tu cijela obitelj i ruča i večera. Za to vam je dovoljan dezinficijens koji je siguran koristiti na materijalu od kojeg je izrađen vaš namještaj.

Spužve i krpe za posuđe - redovito čišćenje spužvica i krpi može spriječiti širenje bakterija i klica. Spužve je, prema riječima proizvođača, potrebno mijenjati jednom tjednom. Nakon korištenja, spužvice pustite da se dobro osuše. Ako imate perilicu posuđa, u nju možete ubaciti i spužvicu da se temeljito ispere. Krpe za posuđe također se trebaju prati u vrućem ciklusu i temeljito se osušiti prije upotrebe.

Sudoper - Maker ističe da su sudoperi jedno od najprljavijih mjesta u domu te da sadrži brojne bakterije. Sudoper također dolazi u kontakt sa sirovim mesom, neopranim proizvodima, spužvama i drugim predmetima koji vrve bakterijama pa je stoga sudoper potrebno redovito i ispravno čistiti. Sudoper je najbolje čistiti svakodnevno kako se bakterije ne bi nakupljale. Za svakodnevno čišćenje možete koristiti sredstvo za čišćenje i spužvicu, a jednom u nekoliko mjeseci dezinficirajte sudoper koristeći dezinficijens.

05.07.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/najprvljavija-mjesta-u-kuhinji/131207/