Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2012. 09:53:00
JULIAN ASSANGE

Najpoznatiji politički azilant na svijetu

Ekvador je odobrio politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu nakon bijega u veleposlanstvo te zemlje u Londonu

Assangea i dalje žele svi
Assangea i dalje žele svi (Arhiva)

Velika Britanija razočarana je odlukom Ekvadora. No, Foreign Office je objavio da se time ništa ne mijenja i da će Assange biti uhićen čim napusti ekvadorsko veleposlanstvo. Dodaje se da je pravna obveza Velike Britanije isporučiti ga Švedskoj, gdje je optužen za silovanje. Drugim riječima Assange je siguran samo dok se nalazi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu. Time ostaje otvoreno pitanje kako riješiti ovaj spor, napominje stručnjakinja za pitanja ekstradicije Rebecca Niblock: "Uistinu je jako teško prognozirati, što će se dogoditi.To je slijepa ulica."

Ona je podsjetila da je već postojao slučaj u kojem je jedna osoba više godina provela u nekom veleposlanstvu. Ali Assange je u diplomatskom predstavništvu Ekvadora tek dva mjeseca, rekla je Rebecca Niblock i dodala: "Postoji primjer mađarskoj disidenta, koji je 15 godina proveo u američkom veleposlanstvu u Budimpešti. Ali teško je zamislivo da bi Assange mogao slijediti taj primjer."

Oduzimanje diplomatskog statusa veleposlanstvu?

Britanski Foreign Office je zaprijetio da će Assangea silom izvesti iz ambasade. U britanskom konzularnom zakonu postoji klauzula koja omogućuje privremeno oduzimanje diplomatskog statusa stranom veleposlanstvu. Stručnjaci u Londonu su međutim užasnuti mogućnošću primjene ove klauzule koja bi mogla isprovocirati mjere odmazde protiv britanskog i drugih zapadnih veleposlanstava u svijetu.

"Pretpostavljam da Ministarstvo vanjskih poslova zna da bi to bila pogreška. Postoje praktični i pravni razlozi protiv privremenog ukidanja eksteritorijalnog statusa ovom veleposlanstvu. U praktične spada opasnost da se i britanski i drugi diplomati u svijetu podvrgnu istom tretmanu", napominje bivši britanski veleposlanik u Moskvi Tony Brenton. On dodaje da bi oduzimanje imuniteta stranom veleposlanstvu značilo i prekid diplomatskih odnosa s tom zemljom.

Assange kao loptica u političkoj igri

Tako je za Correu slučaj Assangea dobrodošao za popravljanje lošeg imidža u neovisnim medijima. Dnevni list "El Universo" navukao je na sebe bijes ekvadorskog predsjednika, kada je kolumnist Emilio Palacio, istražujući ustanak policije 2010. posumnjao u interpretaciju događaja koju je bio iznio predsjednik i nazvao ga lažljivcem a njegov stil vladanja diktatorskim. Novinar to nije mogao dokazati, ali od tada vlada ledena atmosfera u odnosima između ekvadorskog predsjednika i dnevnika "El Universo".

Kada su u pitanju motivi Ekvadora da zaštiti Assangea, ovoj zemlji je stalo da nastavi kurs konfrontacije sa SAD-om. Ekvadorski šef diplomacije Patino rekao je da u SAD-u Assange ne bi imao proces proces. Nedavno je predsjednik Ekvadora Rafael Correa bojkotirao summit zemalja američkog kontinenta u Kolumbiji jer su SAD i Kanada odbile na dnevni red staviti ukidanje embarga Kubi i status Falklandskih otoka.

Assange je u Velikoj Britaniji izgubio pravnu bitku protiv izručenja Švedskoj na svim frontovima. On se boji da bi ga Švedska odmah izručila SAD-u, gdje mu prijeti suđenje zbog odavanja državne tajne te u najgorem slučaju čaki i smrtna kazna.

Piše: Torsten Huhn/Jasmina Rose/DW
18.08.2012. 09:53:00
http://metro-portal.hr/najpoznatiji-politicki-azilant-na-svijetu/73346/