Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2011. 08:35:00
AKO MOGU ONI...

Najpopularniji fitnes trendovi među poznatima

VIPR

U dubokoj nadi da će vas potaknuti da vježbate redovitije i još više nego do sad, predstavljamo vam nekoliko najvrućih trendova u svijetu fitnesa prema kojima ravnodušne nisu ostale ni neke od najvećih celebrity zvijezda današnjice.

Kranking. Krankcycle je nešto poput stroja za okretanje, ali namijenjen za rad rukama. Izmislio ga je čovjek koji sebe naziva Johnny G, a sama naprava radi na principu velikog broja ponavljanja i prilagodljivog otpora: umjesto pedaliranja nogama, pedalirate rukama. Ova sprava postoji u boljim teretanama i fitnes centrima diljem svijeta: pored toniranja mišića, uz Krankcycle topi i kalorije - u 30 minuta vježbanja potrošit ćete jednak broj kalorija kao da trčite 30 minuta brzinom od 1,5 kilometara u 10 minuta. Od poznatih, ovu vrstu vježbanja najviše voli Jennifer Lopez.

TRX trening. TRX je u osnovi rastezljiva traka pričvršćena za metalni okvir. TRX je skraćenica za Total Body Resistance; drugim riječima, vježbanje se temelji na gumenoj traci i vašoj vlastitoj težini - tijelo pomjerate u različite položaje i, ovisno o samom položaju, jačate različite skupine mišića. TRx vježbanje aktivira čitavo tijelo. Postoji oko 300 konkretno definiranih vježbi. Pjevačica Gwen Stefani obožava TRX.

Bosonogo trčanje. O ovoj vrsti vježbanja smo već pisali. Ljubitelji ovakvog vježbanja su glumci Jake Gyllenhall i Scarlett Johansson.

Jakobove ljestve. Radi se o okretnim ljestvama pod kutom od 40 stupnjeva. Osmišljene su za ljude koji se oporavljaju od raznih ozljeda (leđa, kukova, koljena...) ali koji i dalje žele vježbati. One nude mogućnost rada kardio-vježbi i vježbi snage niskih intenziteta. Svaki 'penjački' pokret prisiljava vas da napravite dugu dinamičnu kretnju - dakle, vrlo ste mobilni dok vježbate, a to znači da radite na većoj skupini mišića istovremeno. Vježbate ruke, noge, leđa, trbuh i to vrlo brzo i učinkovito. Glumica Jessica Biel vježba na ovaj način.

VIPR. Radi se o setu za vježbanje koji se temelji na cilindričnoj gumenoj cijevi, koja dolazi u sedam različitih težina (od 4 do 20 kilograma); postoji oko 9000 vježbi. Naprava zamjenjuje razne vrste utega, loptu za stabilnost i 'medicinku'. Sve to je u toj jednoj napravi. Čitava stvar inspirirana je filozofijom WBI-ja (Whole Body Integration), dakle, uključivanja čitavog tijela u vježbanje i imitiranja prirodnih pokreta umjesto izoliranja pojedinih područja. Glumica i pjevačica Jenna Ushkowitz se kune u uspješnost vježbanja uz VIPR.

Gravitacijski trening. Joga, trčanje, vježbe otpora u jednom. Ovo je vrlo popularan način vježbanja, ali nisu sve varijante jednako dobro prihvaćene. Uglavnom, da ne idemo u detalje, radi se najviše na dizanju utega i potencijalno se aktiviraju sve mišićne skupine. Većina fitnes centara ima posebne programe gravitacijskog treninga pa bi bilo najbolje da se raspitate i eventualno pronađete onaj koji vama najbolje odgovara. Supruga Waynea Rooneyja, Colleen, poznata je promotorica ovog načina vježbanja.

13.07.2011. 08:35:00
http://metro-portal.hr/najpopularniji-fitnes-trendovi-medju-poznatima/61215/