Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2013. 15:19:00
OPREZ

Najopasnije je kontinuirano debljanje

Ako svake godine nabacite koju kilu viška, to je puno opasnije nego da stalno držite isti višak kilograma

Kilice nakupite odjednom pa ih održavajte :)
Kilice nakupite odjednom pa ih održavajte :) (Shutterstock)

Svi već znamo da je debljina jedna od najopasnijih stvari za naše zdravlje, no najnovije istraživanje ide na ruku onima koji su dostigli određenu težinu i održavaju je godinama, bez obzira na to je li unutar idealnog BMI-ja, indeksa tjelesne težine, ili iznad njega.

Višak težine, tvrde istraživači sa Sveučilišta Ohio, zapravo nije glavni problem, nego kontinuirano debljanje kroz godine. Znači, ako ste se zaustavili na desetak kila iznad svoje idealne težine i ne debljate se godinama, rizik od prerane smrti vam nije ništa veći nego onima s idealnim indeksom tjelesne težine.

S druge strane, oni koji svake godine natalože još par kila masti, imaju bitno veću šansu za preranu smrt u pedesetim ili šezdesetim godinama života. 

Istraživanje je pokazalo da osobe koje su prema indeksu tjelesne težine umjereno pretile, preciznije imaju BMI između 25 i 29, imaju najveću stopu preživljavanja, čak i višu od onih s idealnim BMI-jem, dok su osobe kojima se BMI povećavao iz godine u godinu umirale najranije.

Prema zaključcima znanstvenika, stalan višak tjelesne mase može produljiti ljudski život jer pruža bolju zaštitu od slabljenja imuniteta, metaboličkog stresa i gubitka gustoće koštanog i mišićnog tkiva. 

23.09.2013. 15:19:00
http://metro-portal.hr/najopasnije-je-kontinuirano-debljanje/80636/