Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2013. 16:01:00
BLJAK

Najnezdraviji svakodnevni napitci

Sigurno nećete pogriješiti ako pijete vodu i biljne čajeve koje sami pripremite, jer gotovo sve ostalo je strava

Izgleda sjajno, ali je zapravo nezdravo do bola (koktel, naravno)
Izgleda sjajno, ali je zapravo nezdravo do bola (koktel, naravno) (Shutterstock)

Kad želimo ugasiti žeđ ili uživati u nekom piću rijetko pogledamo na etiketu, a još rjeđe pročitamo sitna slova gdje ćemo gotovo u pravilu naći podatke koji bi nam mogli ogaditi to što pijemo.

Tako su prirodni sokovi, u najvećem broju, zapravo vodica s gomilom šećera, boja i umjetnih okusa plus još par E brojeva za koje je bolje da ne znamo što znače. Stoga, kad na prednjoj strani vrišti natpis prirodno, obavezno pročitajte što zapravo piše odostraga.

Vode s okusom su posebna priča, jer su prepune šećera, a samim time i kalorija. Naravno, reklamiraju se vitamini i minerali velikim slovima, dok je ostalo napisano vrlo sitnim.

O gaziranim pićima pisali smo u nekoliko navrata, pa da ponovimo - hranjive vrijednosti nema, sami šećer i kalorije, uz to obično ima i kofeina, a glavni fosfati ubrzavaju proces starenja - čisto dovoljno da ih zaboravite zauvijek. 

Koketeli zvuče sjajno, no kad zbrojite kalorije, nerijetko će čaša imati i preko 800, pa se nemojte čuditi ako se s ljetovanja vratite s nekoliko kilograma viška. 

Slična je priča i s kupovnim frapeima koji su toliko natrpani šećerom da litra može imati preko 700 kalorija, pa vi radije napravite tako nešto sami.

Za kraj, ne treba ni govoriti da se žestoka i energetska pića trebaju izbjegavati u širokom luku, zar ne?

26.08.2013. 16:01:00
http://metro-portal.hr/najnezdraviji-svakodnevni-napitci/80081/