Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2009. 21:59:57

Najkomičnije mjere protiv svinjske gripe

Vlade poduzimaju svakojake mjere za suzbijanje epidemije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Vlade u svijetu donose raznorazne mjere za suzbijanje epidemije svinjske gripe, među kojima su neke, neočekivane, privukle veliku pozornost.

Egipat je tako odlučio poklati sve svinje u zemlji, ili 250.000 komada, zbog čega su izbili žestoki sukobi između policije i uzgajivača svinja, većinom kršćana.

U zoološkome vrtu u Bagdadu usmrćene su tri divlje svinje u okviru mjera za suzbijanje gripe, iako je ministarstvo zdravstva najavilo je da će te životinje biti pošteđene.

Petnaestak zemalja, među kojima Kina i Rusija, zabranilo je ili je ograničilo uvoz svinja i svinjskih proizvoda iz Meksika, Španjolske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je naredila da se u karantenu smjesti 70 Meksikanaca u Pekingu i u Šangaju. Meksiko je po njih poslao zrakoplov da ih vrati u domovinu.

Krateći vrijeme televizijom i jedući uglavnom rižu, 300 gostiju i osoblja još je zatvoreno u elitnom Metropark Hotelu u Hong Kongu, pošto je u njemu nakratko (tek nekoliko sati) boravio jedan 25-godišnji Meksikanac.

Francuska u dijelu zračne luke Roissy-Charles de Gaulle postavlja karantenu za putnike koji dolaze ili odlaze u Meksiko.

Zrakoplov United Airlinesa s 245 putnika i 16 članova posade na letu Muenchen-Washington, sletio je u Boston zbog jedne putnice "koja je imala ili je rekla da ima simptome gripe".

250 vojnika iz vojarne u Freiburgu, u Švicarskoj, smješteno je u karantenu zbog sumnje da su dvojica vojnika zaražena virusom svinjske gripe.

Veliki sefardski rabin Izraela pozvao je na jednodnevni post i molitvu kako bi se zaustavilo širenje te bolesti u židovskoj državi. (hina/metro-portal)

 

04.05.2009. 21:59:57
http://metro-portal.hr/najkomicnije-mjere-protiv-svinjske-gripe/17305/