Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2008. 14:10:53
mmf

Najgore nas još čeka!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorio je da će se globalna financijska kriza pogoršati te da stvari neće krenuti nabolje prije 2010., prenosi preko vikenda švicarski tisak.

"Najgore tek dolazi", kazao je Olivier Blanchard u razgovoru za list Finanz und Wirtschaft, dodajući kako treba proći dosta vremena dok se situacija ne normalizira.

Istaknuo je kako se oporavak gospodarskog rasta ne očekuje prije 2010. a i da će biti potrebna barem još jedna godina da se globalna financijska situacija ponovno normalizira.

MMF je u prošli petak obećao pomoći Latviji da lakše riješi gospodarsku krizu, nakon što je već priskočio u pomoć Islandu, Mađarskoj, Ukrajini, Srbiji i Pakistanu.

"Mi nemamo toliko novaca. Nikada nismo ni imali"Olivier Blanchard

No, Blanchard je upozorio kako međunarodna financijska institucija nema novaca za rješavanje svakog gospodarskog problema ni svih financijskih pitanja, ponajprije problema s likvidnošću.

Povlačenje kapitala koje je dovelo do problema u likvidnosti može biti toliko značajno da im se MMF neće moći sam suprotstaviti, tumači Blanchard, dodajući da bi golemo povlačenje ulaganja iz zemalja u nastajanju moglo dosegnuti iznose od stotina milijardi dolara.

MMF je petinu svoga 250 milijardi dolara vrijednog fonda utrošio tijekom posljednje dvije godine, tumači Blanchard.

Nadalje, pozvao je središnje banke diljem svijeta da snize kamatne stope, nakon što ih je za golemi jedan postotni bod prošli tjedan snizila švicarska središnja banka. Središnje banke moraju sniziti kamatne stope što je bliže moguće nultoj razini, poručio je. (hina/metro-portal)

24.11.2008. 14:10:53
http://metro-portal.hr/najgore-nas-jos-ceka/13258/