Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2013. 15:35:00
OPREZ

Najgore namirnice za naše tijelo

Evo liste od sedam namirnica koje predstavljaju najgoru procesiranu hranu koju možete pojesti, toliko štetnu za zdravlje da je to nevjerojatno

Margarin je prepun štetnih transmasnoća
Margarin je prepun štetnih transmasnoća (Arhiva)

Da, ludo je vrijeme, nema se vremena ni za što, a kamoli za kuhanje, ali svejedno postoje neke namirnice koje ne biste ni u ludilu trebali unositi u sebe, ili još gore, davati svojoj djeci da jedu.

Listu grozota sastavio je portal wallstcheatsheet.com na temelju dostupnih podataka, pa evo što oni kažu:

Za početak, tu su pileći kroketi i slične namirnice koje, čak i da su napravljene od pravog mesa, odmah nakon pripreme bile prepune konzervansa i ulja. Mesa, naravno, u tim pripravcima ima najmanje, i to onoga koje bi se u normalnim situacijama bacalo.

Druga katastrofa su kokice za mikrovalnu, kao sjajan primjer kako od zdrave hrane (kokica) napraviti nešto što vam trenutno truje tijelo. Problem je u ambalaži prepunoj perfluorooktanoične kiseline (PFOA) koja se povezuje s neplodnošću i prelazi na kokice koje vi jedete. Ove kemikalije ostaju u tijelu i nakupljaju se. Do sada je dokazano da izazivaju rak gušterače, jetre i testisa kod laboratorijskih životinja, pa je teško zamisliti da isto ne rade i ljudima. 

Margarin povećava rizik od srčanih bolesni, diže razinu lošeg kolesterola, snižavajući pritom razinu dobroga, a jednako rade i s rizikom za moždani udar i dijabetes tipa dva. Sve ove negativne učinke možemo pripisati transmasnim kiselinama. 

Konzervirane rajčice čine se kao sjajno rješenje za brz i ukusan umak za tjesteninu, no i ovdje ambalaža radi probleme otpuštanjem bisphenol-A ili BPA koji se povezuje s pretilosti, dijabetesom i srčanim bolestima. Ako iste takve rajčice kupite u staklenoj ambalaži, ostaju vam "samo" konzervansi, pa ste zapravo na konju ...

Gotovi umaci za salatu u vrećicama također su vrlo ukusni, ali količine šećera i konzervansa su enormne, a što je još gore, ako uzmete one s manje masti provest ćete se puno gore jer su prepuni visokofruktoznog kukuruznog sirupa, još jedne stravično štetne izmišljotine koja deblja brže od šećera i izaziva ovisnost.

Energetske pločice daleko su od zdravog proizvoda, jer su pretrpane raznim šećerima koji opterećuju gušteraču naglim povišenjem razine šećera u krvi i imaju veliku količinu kalorija .

Za kraj, iznenađenje - neorganski uzgojene jabuke spadaju u Dirty Dozen, 12 najgorih plodova koje ljudi koriste za hranu zbog silnih kemikalija i pesticida kojih su prepune. Tu se, primjerice, koristi pesticid Paraquat ili Gramoxone, toksičan toliko da izaziva zakazivanje bubrega, jetre i srca.

28.10.2013. 15:35:00
http://metro-portal.hr/najgore-namirnice-za-nase-tijelo/81307/