Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2012. 13:05:00
ONI NE SLAVE MAJČIN DAN

Najgore majke u životinjskom carstvu

Većina nas u određenom stadiju svog odrastanja imamo većih ili manjih nesuglasica s našim roditeljima, ali ništa se ne može mjeriti s majkama u ovih životinjskih vrsta

Fotografija vijesti

Bez obzira na to kakav odnos imali sa svojom majkom ili koliko joj prigovarali zbog toga što je nešto učinila ili propustila učiniti dok ste bili dijete, ništa se ne može mjeriti s „tretmanom" kojeg dobivaju neki od mladunaca u životinjskom carstvu. Pogledajte životinjske vrste koje sasvim sigurno ne slave Majčin dan.

1. Sedlasti tuljani

Majke ovih simpatičnih mladunaca iznimno su im jako privržene prvih dvanaest dana njihovog života. Štoviše, za cijelo to vrijeme majke se uopće ne odvajaju od njih, čak ni da ulove hranu. Nažalost, jednom kad taj početni period hranjenja završi, majka mladunčad prepušta samima sebi i traži novog partnera.

Mladunčad sljedećih mjesec i pol dana ostaju nasukani na ledu, što ih čini vrlo ranjivima na kojekakve predatore. Za to vrijeme izgube polovicu svoje tjelesne težine. Konačno, prežive li do svog osmog tjedna, postaju dovoljno stari za plivanje i samostalan lov. Zbog ovakvih teških uvjeta nije nimalo čudno da više od 30 posto mladunaca ne doživi prvi rođendan.

2. Obična kukavica

Vjerojatno najpoznatije majke životinjskog carstva na ovom popisu, kukavice polažu svoja jaja u gnijezda drugih vrsta i tako im u potpunosti prepuštaju odgajanje mladunaca. Na žalost svojih „posvojitelja" mladunčad kukavica predstavlja pravu odgojnu noćnu moru. Izliježu se ranije i rastu brže od ostalih mladunaca, zbog čega drugi ptići redovito ugibaju od slabosti i gladi.

3. Obični vrabac

Unatoč tomu što bi većina žena bila bijesna na muževe koji ih varaju s drugom, malo bi koja odlučila svoj bijes iskaliti na potomcima koji nastanu kao posljedica nevjere. Upravo to rade ženke vrabaca - traže gnijezda drugih ženki koje su se parile s njihovim partnerom i ubijaju njihovu mladunčad. Na taj način osiguravaju da mužjak provodi vrijeme s mladuncima svoje prvotne partnerice.

4. Veliki panda

Znamo da je teško pomisliti bilo što negativno o ovim preslatkim stvorenjima, ali pande nisu ideal roditelja kakvom bi itko treba težiti. Iako često okote dva mladunca, ženke pandi gotovo nikad ne brinu o više od jednog istovremeno. Majka će odabrati snažnijeg i pobrinuti se da mu ništa ne nedostaje, dok će onog slabije naprosto ignorirati dok ne ugine. Srećom, zbog činjenice da su ugrožene u današnje vrijeme, o slabijim mladuncima brigu redovito preuzimaju biolozi i radnici zooloških vrtova.

5. Crni medvjed

Zanimljivo, crni su medvjedi na potpuno drugom kraju odgojnog spektra. Poput pandi, i crne medvjedice redovito imaju dvoje ili troje mladunaca, a tek rijetko samo jednog. Za razliku od svojih azijskih rođaka, crna će medvjedica najčešće napustiti svog jednog mladunca i potražiti novog partnera za parenje, u nadi da će sljedeći put okotiti veći broj.

6. Zečevi

Smatrate li da vam vaša majka nije posvetila dovoljno pažnje kad ste bili mali, budite sretni da niste rođeni kao zec. Majke zečeva napuštaju leglo odmah po okotu, a vraćaju se u njega svega par minuta svakog dana kako bi nahranile mladunce. Nakon nepunih mjesec dana, mladunci su prepušteni samima sebi. Na ovaj se način maksimalno smanjuje šansa da predatori otkriju leglo.

7. Crni orao

Svaka majka s više od jednog djeteta reći će vam koliko je naporno ponekad paziti na djecu koja se svađaju jedna s drugima, ali većina roditelja točno zna kad je vrijeme da se prepirka prekine. To ne vrijedi za ženke crnih orlova, koje nemaju nikakvih problema da uživaju u sukobu svojih mladunaca, čak i ako to dovede do toga da snažniji usmrti slabijega.

13.05.2012. 13:05:00
http://metro-portal.hr/najgore-majke-u-zivotinjskom-carstvu/70928/