Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2013. 20:40:00
WTF?!

Najgore higijenske navike

Od malih nogu govore nam da je čistoća pola zdravlja, no kad se malo bolje informiramo, ispada da tu ima puno zabluda

Pazite što i kako koristite
Pazite što i kako koristite (Shutterstock)

Higijena je veći dio zdravlja, ali dosta stvari koje uzimamo zdravo za gotovo su zapravo mitovi koji nam donose više štete nego koristi. Recimo, u zadnje su vrijeme popularni antibakterijski sapuni koji sadrže kemikaliju triklosan, a testovi su pokazali da mijenja razinu hormona u tijelu. Kako je ima u tri četvrtine antibakterijskih sapuna i nekim pastama za zube, obratite pažnju.

Pranje rublja zapravo povećava mogućnost da se kontaminira izmetom ili E. coli, jer hrpa donjeg rublja u perilici može prenijeti 100 milijuna bakterija E. coli i raspršiti ih po vodi i prenijeti na drugu odjeću. Zato donje rublje obavezno perite na najvišoj temperaturi, a bili bi najbolje da ga odmah stavite u sušilicu.

Koje je najprljavije mjesto u kući? Ne, nije WC školjka nego sudoper u kuhinji! Količina bakterija u odvodu sudopera je nevjerojatno velika. Što se tiče puštanja vode u WC-u, i to je problematično. Dokazano je da bakterije s fekalija odlaze u zrak kad se pusti voda, pa pazite što držite kraj školjke. 

Sušenje ruku sušilicom je odavno prokazano kao najgori način sušenja ruku jer ostavlja najviše bakterija, pa pokušajte uvijek koristiti papirnate ručnike u javnim WC-ima.

Ako mislite da je pravilo pet sekundi stvarno primjenjivo na hranu koja padne na pod, gadno se varate, jer već u prvoj sekundi za hranu se zalijepi 99 posto bakterija s tog dijela poda. Iznimka je hrana puna soli ili šećera koja teže privlači bakterije. U pupku se nalazi, vjerovali ili ne, 2368 vrsta bakterija, od kojih je 1458 novih za znanost. 

Kako se borite protiv akni? Krivo ako koristite agresivna sredstva, jer se smiju nanositi samo nježna bezalkoholna sredstva. Sapuni protiv akni uglavnom su štetni jer oduzimaju koži previše prirodnih ulja, pa samo otežavaju situaciju. 

10.11.2013. 20:40:00
http://metro-portal.hr/najgore-higijenske-navike/81525/