Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 11:36:49
RUŠENJE STEREOTIPA

Najgluplji savjeti koje dobivamo kad tražimo posao

Tko kaže da ne smijemo pisati u prvom licu i otvoreno pitati za plaću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Knjižare i internet prepuni su s dobronamjernim savjetima o tome kakav posao želimo i tražimo te kako treba izgledati životopis, molba kao i sam razgovor za posao. Kritičari stereotipa tvrde - postoje pravila koja jednostavno moramo prekršiti.

1. Pisanje u trećem licu
Životopisi i molbe nisu vladini dokumenti o nečemu ili nekome iz naše okoline. Pišemo o sebi i svojim sposobnostima pa nema razloga da ne koristimo prvo lice i zamjenicu "ja".

2. Skrivanje potrage za novim poslom
Tržište rada je slobodno, a tajne mogu biti samo kontraproduktivne. U status poslovnih društvenih mreža (npr. LinkedIn) treba staviti obavijest u stilu „ambiciozan voditelj marketinga traži nove izazove" kako bi se probudio interes potencijalnih poslodavaca.

3. Pitanje o plaći
Većina stručnjaka savjetuje da na razgovoru treba spomenuti najnižu moguću mjesečnu plaću. Međutim, puno je bolje predložiti realističan iznos u skladu s plaćama sličnih radnih mjesta u konkurentskim kompanijama. Prihvaćanje niže plaće na početku začaran je krug koji dovodi do nezadovoljstva.

4. Na razgovoru treba puno pričati
Cilj razgovora trebalo bi biti upoznavanje kompanije i radnog mjesta. Ako kandidat cijelo vrijeme priča, gubi mogućnost da nauči nešto što bi mu moglo biti važno prilikom donošenja odluke. Također, uz više dodatnih informacija moguće je ponuditi i bolji odgovor na pitanja poslodavca.

5. Posao mora izgledati dobro u oglasu
Gotovo je nemoguće u oglasu izraziti sve aspekte poduzeća ili radnog mjesta pa savršenstvo i ispunjenje osobnih želja nikako ne bi trebali tražiti na papiru. Potraga za poslovima odlična je prilika za prikupljanje iskustva na razgovorima za posao pa životopis treba poslati na adrese što većeg broja poduzeća.

21.12.2009. 11:36:49
http://metro-portal.hr/najgluplji-savjeti-koje-dobivamo-kad-trazimo-posao/29059/