Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2016. 11:25:00
ZAPAMTITE

Najčešće pogreške koje upropaštavaju dijete

Krenuli ste na dijetu i nekako vam ne ide? Kilogrami se ne tope brzinom kojom ste očekivali? Mora da radite neke od ovih pogrešaka

Što sprječava učinkovitost dijete
Što sprječava učinkovitost dijete (Shutterstock)

Dijeta bi uvijek trebala biti zadnji korak koji poduzimate kad želite skinuti višak kilograma, a pritom je treba pomno isplanirati, napraviti jelovnik barem za nekoliko dana unaprijed i pripremiti sve potrebne namirnice.

U suprotnom, velike su šanse da ćete u nekom trenutku odustati, a tome će pripomoći i najčešće pogreške koje rade ljudi na dijeti.

Tako, primjerice, potpuno izbacivanje ugljikohidrata ili masti u najvećem broju slučajeva neće pomoći pri skidanju kilograma - smanjiti da, potpuno izbaciti niti slučajno, jer će dodavanje ugljikohidrata jelima smanjiti unos kalorija. Orijentirajte se na zdrave ugljikohidrate poput slatkog krumpira, integralnih žitarica ili smeđe riže, a izbacite jednostavne ugljikohidrate poput pekarskih proizvoda.

Ista je stvar s mastima - ostavite se masnog mesa i brze hrane, a jedite male porcije zdravih masti poput onih iz avokada, oraha, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plave ribe ili oraha i sjemenki. 

Naravno, i njih treba konzumirati u umjerenim količinama jer su vrlo kalorične, a jednako tako zaboravite na grickalice između obroka, a umjesto njih pojedite juhu, malo tune iz konzerve ili popijte jogurt.

Za kraj, izbjegavajte "gotove dijetalne obroke" i pripazite na unos alkohola - kaloričan je do bola. I da, i kave s raznim dodacima mogu doseći 400 kalorija u jednoj šalici ...

07.01.2016. 11:25:00
http://metro-portal.hr/najcesce-pogreske-koje-upropastavaju-dijete/95895/