Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2012. 09:54:37
LJEPOTA UZ VISOKU CIJENU

Najčešće pogreške kod pedikure

Bilo da tražite profesionalnu pomoć ili sami uzimate njegu stopala u svoje ruke, pedikura ima svoje rizike

Fotografija vijesti

Vrući ljetni dani su tu, a s njima je stiglo i hodanje u japankama, sandalama te ostaloj laganoj obući koja potpuno otkriva vaša stopala. Pošto noge potpuno zanemarujemo većinu godine, zašto se truditi održavati stopala u reprezentativnom stanju kada ih ionako nitko ne vidi, nije ni čudo što prije ljeta radimo generalnu pedikuru, bilo vlastitim umijećem ili uz pomoć profesionalaca.

No, pedikura ima svoje rizike, a evo na što trebate obrate obratiti pažnju:

Britva - Nikada, a ma baš nikada nemojte britvom rezati zadebljanja na stopalima, bilo sami ili da to čine profesionalci, jer može doći do trajnih posljedica. Ne samo da riskirate porezotine i infekcije, nego vrlo lako možete pretjerati i skinuti previše mrtve kože koja ima funkciju da štiti stopala i ublaži hodanje. Umjesto da hrapava zadebljanja gulite kao krumpir istrljajte ih kamenom plovućcem, rašpicom koja nije previše gruba ili napravite blagi piling.

Rezanje noktiju - Nokti ne smiju biti ovalni, već ravni kako bi se izbjeglo bolno urastanje u kožu, kaže dr. Hillary Brenner, kirurginja i glasnogovornica udruge američkih pedijatara APMA.

Kupke za stopala - Na profesionalnoj pedikuri kupke za stopala su neizbježne, no one skrivaju brojne opasnosti ako nisu propisno dezinficirane. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) upozorava da izbjegavate kupke za stopala ako imate ogrebotine, porezotine, masnice ili otvorene rane kako minimalizirali rizik od infekcije nekim opasnim bakterijama ili virusima.

Ne dirajte kutikule - Kutikula, kožica koja ide preko nokta, je prirodna zaštita i nikako se ne bi smjela uklanjati ili guranjem oštetiti jer to povećava rizik od infekcije. Američka udruga dermatologa također upozorava da pretjerano rašpanje noktiju može oštetiti kutikule.

Koristite vlastiti "alat" - Ako ste odlučili ljepotu i brigu o svojim stopalima povjeriti profesionalcima, u salon ljepote možete ponijeti svoje rašpice, škarice i ostale "alate" kako bi smanjili rizik od infekcija. Iako pedikeri dezinficiraju alat nakon svake uporabe, greška se uvijek može potkrasti. Nitko vas neće osuđivati ako igrate na sigurno. Vlastite alate uredno očistite alkoholom prije i poslije svake upotrebe. 

26.06.2012. 09:54:37
http://metro-portal.hr/najcesce-pogreske-kod-pedikure/72196/