Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2008. 06:05:00

Najčešće bolesti usne šupljine

Fotografija vijesti

Njega usne šupljine vrlo je bitna. Ako joj ne posvetimo dovoljno paænje, suočavamo se s raznim bolestima. Među najËeπÊima i najrasprostranjenijima su upala zubnog mesa (gingivitis) koja se moæe proširiti i prerasti u paradontitis, upala sluznice usne šupljine (stomatitis) i afte.

GINGVITIS

Do pojave gingivitisa (upale zubnog mesa) dolazi zbog nakupljanja plaka, nedovoljne higijene usne šupljine, dijabetesa, stresa... Javlja se upala, krvarenje i povlačenje zubnog tkiva. Napredovanje bolesti može se zaustaviti ako na vrijeme posjetimo stomatologa i započnemo s liječenjem.

PARADONTITIS

Ako pak ne reagiramo pravovremeno, gingivitis se razvija u paradontitis. Uz plak stvara se i zubni kamenac koji se ne može odstraniti bez posjeta stomatologu. Upalni proces se širi u dublja tkiva, gubi se potporna kost, simptomi su sve izraženiji i na kraju dolazi do pomicanja i klimavosti zubi što često rezultira ispadanjem zubi. 

STOMATITIS

Upalu sluznice (stomatitis) uzrokuju virusi i bakterije, gljivice, može se javiti kao manifestacija neke sistemske bolesti ili zbog dugotrajnog uzimanja antibiotika. Često se upala sluznice proširi i zahvati i gornje dišne puteve.

AFTE

Oštećenja sluznice koja možemo prepoznati po pojavi okruglih ili ovalnih ulceracija. Mogu izbijati pojedinačno, ili viπe njih istovremeno na različitim mjestima usta. Ponekad se brzo povuku, a ponekad su dugotrajne. Mogu se periodično ponovno pojavljivati. Češće se javljaju kod mlađih osoba.

Piše: Pripremila: Ines Legović
21.05.2008. 06:05:00
http://metro-portal.hr/najcesce-bolesti-usne-supljine/7546/