Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 13:41:32
ITF

Najbolji tenisači 2009. su Roger Federer i Serena Williams

Švicarac je svjetskim brojem jedan proglašen peti, a Amerikanka drugi put

(Getty Images)

Međunarodna teniska federacija (ITF) proglasila je u utorak tenisače Rogera Federera i Serenu Williams najboljim tenisačima svijeta za 2009. godinu nakon što su njih dvoje ukupno osvojili četiri grand slam turnira.

Ovo je peti put da je Švicarac, svjetski broj jedan, Federer osvojio ovu nagradu ITF-a, koje se temelji na nastupima na grand slam turnirima, ostalim ATP i WTA turnirima, nastupima u Davis kupu i Fed kupu.

Za Serenu Williams ovo je druga takva nagrada iako je ove godine imala incident s vrijeđanjem linijskog suca na US Openu.

Williams je kažnjena sa 175,000 dolara i uvjetnom kaznom u trajanju od dvije godine zbog verbalnog napada na linijskog suca koji ju je stajao gubljenja boda, a onda i finala protiv Belgijanke Kim Clijsters.

"Velika mi je čast da me ITF proglasi svjetskim prvakom peti put", izjavio je Federer. "Ovo je bila nevjerojatna godina za mene, na terenu ali i izvan njega".

Federer je ukupan broj osvojenih grand slam turnira povećao na 15 nakon što je ove godine osvojio Roland Garros i Wimbledon. Williams, je ponovno zasjela na broj jedan nakon osvajanja turnira u Dohi, a ukupno je osvojila 11 WTA turnira nakon Australian Opena i Wimbledona.

Serena i njena sestra Venus su proglašene najboljim ženskim parom prvi put, a Bob i Mike Bryan muškim i to rekordni šesti put. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 13:41:32
http://metro-portal.hr/najbolji-tenisaci-2009-su-roger-federer-i-serena-williams/29162/