Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2014. 09:31:00
PLAVA RIBA

Najbolji recepti za srdele

Svježe srdele mogu se kupiti u ribarnicama gotovo svakodnevno, a od njih se uvijek može napraviti slastan obrok

Svježa je riba najukusnija
Svježa je riba najukusnija (Arhiva)

Srdela je delicija koje se sigurno svi sjećamo još od malih nogu, a ako su nam je pripremali svježu, ostala nam je u dobrom sjećanju. Uz to, omega-3 masnoće u srdeli toliko su blagotvorne da se preporučuju i tri puta tjedno u tanjuru.

Prvo i osnovno, srdele moraju biti svježe, a to ćete prepoznati po ukočenosti, sjaju i bistrim očima. Čiste se lagano - pod tankim mlazom tekuće vode ostružite ljuskice, otvorite nožićem trbuh i izvadite utrobu. Za prženje u tavici srdela se može očistiti i tako da se nožem istovremeno odstrani glava i cijela utroba. 

Prženje u tavici je možda i najjednostavnije, a primjenivo je tijekom cijele godine. Očišćene srdele bez glave uvaljaju se u brašo i naglo se isprže u malo ulja - jednostavno, brzo i vrlo ukusno. 

Ako vam je ostalo dosta ribe, napravite marinadu na ulju na kojem ste pržili srdele. Prvo ga procijedite da uklonite pečeno brašno iz njega, na njega bacite glavicu luka izrezanu na krugove, dodajte češnjaka, ružmarina i papra u zrnu. Na kraju dodajte vinski ocat koji ste razrijedili vodom u omjeru pola-pola i kuhajte još dvije, tri minute. Toplu marinadu prelijte po ribama i kad se sve ohladi, možete spremiti u hladnjak na nekoliko dana.

Avanturistički duh mogao bi vas navesti na tempuru, tradicionalni japanski način pripremanja hrane. U litru ledene vode stavite vrećicu praška za pecivo, pola kile brašna (miješano oštro i glatko, pola pola) i dva bjelanca i istucite dobro pjenjačom. Rijetko tijesto držite u frižideru dok očišćenoj ribi izvadite i srednju kost.

Zagrijte ulje u dubljoj posudi na otprilke 180 stupnjeva, umačite polovice očišćenih srdela u tijesto i pecite dok ne požuti. Rezultat će vas jednostavno oduševiti.

Naravno, omiljena je srdela na gradelama, pa ako imate veći balkon ili komadić vrta s roštiljem, očistite srdele, obrišite ih i namažite maslinovim uljem i stavite na rešetku iznad vrućeg žara. Pecite sa svake strane po dvije minute i to je to  - delicija je gotova.

31.05.2014. 09:31:00
http://metro-portal.hr/najbolji-recepti-za-srdele/78194/