Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2022. 15:01:00
MLJAC :)

Najbolji recepti za roštilj

Proljeće podrazumijeva roštiljanje - osim tog preduvjeta, drugi najvažniji je kvalitetan roštilj, a na kraju nabavka svježeg i finog mesa

Špiček valjda zna ;)
Špiček valjda zna ;) (Arhiva)

Vrijeme nas baš i ne služi ovih dana, no u pauzama kiše vjerojatno je dobar dio vas odlučio u nekom trenutku staviti neko meso na roštilj, čisto da se otvori sezona (svaka čast onima koji su to riješili već odavno ;)).

Sve vrste roštilja - BC roštilj XL veličine radne površine čak 57 centimetara, Barbecue Country Garden ili Barbecue Family najtraženiji su modeli klasičnih roštilja koji su praktični i odlični za svako druženje uz roštilj.

Uz same roštilje, tu je i dodatna oprema poput košare za povrće od nehrđajućeg čelika za pečenje povrća, seta za pizzu, silikonskih posuda u koje se stavi ispečeno meso ili povrće, daske za pečenje ili dimljenje, posude za potpalu ugljena i glavni hit sezone - spiralu za hladno dimljenje. Tu su i praktične dodaci - rukavice, kamen za čišćenje, praktična pakiranja trijeski za potpalu ili grilloza - nekoliko desetljeća stari trsovi vinove loze, koji su prirodno osušeni i spremni za pripremu. Tu je i bogat izbor električnih roštilja.

Jednom riješen „hardware" za roštiljanje, zahtijeva i „software" u vidu najboljeg mesa, povrća i začina. TANN juneći odresci, BIO asortiman SPAR Natur pur linije te domaći uzgoj piletine pod vlastitom markom SPAR BBQ, uz bogat izbor svježeg mesa u SPAR i INTERSPAR mesnicama, sigurni su saveznici u izboru mesa. Kako bi meso bilo ukusnije, a okusi zaokruženi tu su i aromatični začini, te bogat izbor povrća i salata.

Poseban recept za roštilj i za priloge uz meso s roštilja podijelio je SPAR-ov kuhar Tomislav Špiček. Namirnice i kompletnu opremu za pripremu odabrao je iz SPAR asortimana spremnog za najukusniju sezonu grilanja uz Platu ala Špiček, batat na žaru sa sušenim rajčicama i mediteranskim biljem, portobello šampinjone punjene mozzarellom uz salatu od kelja i bijelog graha te salatne krastavce s grčkim jogurtom, koprom i mentom.

Uživajte!

Plata ala Špiček

(Vrijeme pripreme: 30 minuta)

Sastojci (za 4 osobe)

250 g ćevapa

250 g pljeskavica

220 g ribeye steaka

300 g carskog mesa

300 g svinjske vratine

100 ml suncokretova ulja

 

Priprema

Koristite drveni ugljen. Rešetka mora biti dobro ugrijana prije nego što počnete peći i na početku žar mora biti dosta jak. Da je vatra odgovarajuća vidi se po tome što je ugljen izvana dobio bijelu boju, nikako ne smije biti crn.

Kad su rešetke vruće, stavite nauljeno i marinirano meso, a kad je meso gotovo dodajte mu cvijet soli, svježe mljeveni papar i maslinovo ulje. Ćevapi ne smiju dugo mirovati kad ih stavite na rešetku nego ih se treba malo rolati po roštilju dok ne dobiju boju. Pljeskavice pustite na vatri dok se meso dobro ne zatvori. Okrenite na drugu stranu i pustite da se i ona zapeče. Druga strana će se peći nešto duže jer će pustiti vodu. Pljeskavicu eventualno okrenite još jednom. Vratina, tj. svinjetina ne smije biti ružičasta nego do kraja pečena.

Batat na žaru sa sušenim rajčicama i

mediteranskim biljem

(Vrijeme pripreme: 15 minuta)

Sastojci (za 4 osobe)

800 g batata

150 g sušene rajčice

50 ml maslinova ulja

1 žličica sušenog mediteranskog bilja (može i svježe)

sol, svježe mljeveni papar

Priprema

Batat ogulite, operite, narežite na ploške debljine 2 do 3 mm, malo nauljite, promiješajte i pecite na grillu. Kad omekša servirajte ga na pladanj, polijte ostatkom maslinova ulja i začinite solju, paprom i mediteranskim biljem te dodajte sušene rajčice nasjeckane na trakice.

Savjet: Po želji jelo možete pokapati s malo limunova soka.

Portobello šampinjoni punjeni mozzarellom

(Vrijeme pripreme: 15 minuta)

Sastojci (za 4 osobe)

800 g portobello šampinjona

200 g mozzarelle

200 g tanko rezane slanine

30 ml suncokretova ulja

Sol

 

Priprema

Šampinjonima skinite stapke te ih zapecite na suhoj teflon tavi na jakoj vatri. Stavite šampinjone na papirnati ubrus da pokupi svu vodu. Mozzarellu ocijedite i posušite, narežite na kockice veličine rupe na šampinjonima. Šampinjone napunite mozzarellom, omotajte slaninom, nauljite i zapecite na jakoj vatri te na kraju posolite.

Savjet: Gljive se ne smiju prati i uvijek se sole na kraju kad je jelo gotovo da ne bi pustile vodu tijekom pečenja.

Salata od kelja i bijelog graha

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci (za 4 osobe)

1 glavica kelja srednje veličine

300 g SPAR bijelog graha u konzervi

100 ml bučinog ulja

3 češnja češnjaka

50 ml jabučnog octa

sol, svježe mljeveni papar

Priprema

Kelj narežite na kockice, s time da odvojite tvrde dijelove. Operite kelj i blanširajte ga u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta. Ocijedite ga i ohladite u hladnoj vodi. Rukama dobro istisnite višak tekućine, dodajte ocijeđeni i oprani grah. Začinite bučinim uljem, jabučnim octom, solju i svježim paprom te dodajte sitno nasjeckani češnjak. Promiješajte i dobro rashladite.

 

Salatni krastavci s grčkim jogurtom, koprom i mentom

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci (za 4 osobe)

500 g krastavca

200 ml grčkog jogurta

1 limun

1 žlica sjeckanog svježeg kopra

1 žlica sjeckane svježe mente

sol i bijeli papar po želji

Priprema

Krastavce dobro operite, narežete ukoso na ploške, posolite i dodajte limunov sok. Promiješajte, pustite da odstoji 15-ak minuta pa rukom dobro istisnite tekućinu.

Kad ste ocijedili krastavce, dodajte svježe začine, bijeli papar i promiješajte. Servirajte u zdjelice i na vrh stavite čvrsti grčki jogurt.

Savjet: Po želji možete dodati sitno sjeckanog češnjaka i maslinova ulja.

 

27.04.2022. 15:01:00
http://metro-portal.hr/najbolji-recepti-za-rostilj/137482/