Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2011. 09:55:00
PRIJATELJSTVA

Najbolji prijatelji imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje

Prisutnost najboljih prijatelja u stresnim životnim situacijama pomaže nam da se bolje nosimo s posljedicama nekog stresnog iskustva

Fotografija vijesti

Osjećate li se potišteno ili se raspadate od problema i stresa? Javite se svom najboljem prijatelju ili prijateljici i bit će vam lakše. Ne, ovo nije još jedna od „mudrosti" iz knjige o otkrivanju tople vode već zaključak velikog američkog istraživanja koje je ustvrdilo kako prisutnost naših najboljih prijatelja znatno u nas smanjuje količinu stresa.

„Zanimljivo, naši nalazi su pokazali kako isključivo najbolji prijatelji imaju ovakav blagotvoran učinak na naše zdravlje, dok to nije slučaj s ostalim prijateljima", rekao je Ryan Adams, voditelj studije i profesor u Dječjoj bolnici u američkom Cincinnatiju.

Znanstvenici su zatražili od stotinu desetogodišnjaka da ispunjavaju dnevnik pet puta dnevno kroz četiri dana te da pišu o tome što im se dogodilo u zadnjih 20 minuta. Isto tako, morali su napisati s kime su bili u društvu u posljednjih nekoliko sati.

Nakon svakog upisa, istraživači su im uzimali uzorke sline kako bi izmjerili razinu hormona kortizola, odgovornog za stres.

Pokazalo se kako je prisutnost najboljeg prijatelja više od bilo koga drugoga ublažilo fizičke učinke negativnih iskustava, budući da su upravo u tim situacijama djeca proizvodila najmanje kortizola.

Unatoč tomu što je studija obuhvatila isključivo djecu, stručnjaci tvrde da bi i odrasli vrlo vjerojatno reagirali jednako.

„Prijateljstva u našim životima imaju iznimno važnu društvenu, emocionalnu i kognitivnu svrhu. Upravo je cjeloživotno ulaganje u prijateljstvo najbolji način da održavate svoj um i tijelo zdravima čitav život", zaključuju stručnjaci.

24.09.2011. 09:55:00
http://metro-portal.hr/najbolji-prijatelji-imaju-blagotvoran-ucinak-na-nase-zdravlje/63594/