Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2019. 18:01:00
MMMM

Najbolji lijek za nesanicu

Jedan od najučinkovitijih, a ujedno i najjednostavnijih lijekova za rješavanje problema s nesanicom je - topla kupka

Desetak minuta tople kupke je dovoljno
Desetak minuta tople kupke je dovoljno (DeviantArt)

Problemi sa spavanjem šire se poput požara, tako da se procjenjuje da gotovo jedna trećina svjetske populacije ima neki poremećaj sna. Uzroci su očekivani - stres i cjelodnevno buljenje u ekrane, a problemi koje donosi nesanica toliko su ozbiljni da već pri prvim znakovima treba reagirati.

Jedan od najučinkovitijih, a ujedno i najjednostavnijih lijekova za rješavanje problema s nesanicom je - topla kupka.

Topla kupka djeluje tako da povećava 24-satni temperaturni ritam tijela. Naša temperatura mijenja se kroz dan, a to je regulirano unutarnjim satom. Prirodno je da temperatura tijela pada pred odlazak na počinak, što nas uspavljuje.

"Iza ovoga stoji dobra znanost", kaže neuroznanstvenik i specijalist za spavanje sa Sveučilišta Kalifornija Matthew Walker za portal NPR.

"Evo kako to djeluje: Toplinu iz tijela najviše oslobađamo kroz dlanove i tabane. I zbog toga topla kupka djeluje... iz potpuno suprotnog razloga, no što ljudi očekuju. Uđete u toplu kupku, izađete i pomislite kako vam je lijepo toplo. Legnete u krevet i zaspite. No, istina je potpuno suprotna. Topla kupka izvlači toplinu tijela na površinu, u tabane i dlanove i uspavljuje nas", nastavlja Walker, autor knjige Why We Sleep.

Znanstvenici preporučuju kupku zagrijanu na 40 Celzijevih stupnjeva, u trajanju desetak minuta, sat do dva prije odlaska na počinak. 

30.08.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/najbolji-lijek-za-nesanicu/120379/