Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2020. 21:43:00
RJEŠENJE

Najbolji lijek za nesanicu je - Bach

Najzastupljeniji glazbeni umjetnik po rezultatima ankete je klasičar Johann Sebastian Bach, drugo mjesto dijele Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart, a na trećemu je Brian Eno

Bach je rješenje
Bach je rješenje (Arhiva)

Ne možete zaspati? Vrtite se po krevetu, a san nikako da dođe na oči? Pokušajte s jednim provjerenim receptom - pustite si Bacha...

Naime, ustanovljeno je da se osobe koje se uspavljuju uz pomoć glazbe najčešće prije odlaska na spavanje slušaju djela Johanna Sebastiana Bacha,

To su pokazali rezultati online istraživanja koje su provela dva britanska sveučilišta, u anketi je sudjelovala 651 osoba, a proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu i Sveučilišta Sheffield.

62 posto ispitanika odgovorilo je da prije spavanja sluša glazbu koja im pomaže da lakše zaspe. Radilo se o 14 glazbenih žanrova i 545 glazbenika.

Najpopularniji 'uspavljivač' bila je klasična glazba s 31, 96 posto zastupljenosti, potom rock-glazba koju je slušalo 10,82 posto ispitanika te pop-glazba kojom se uspavljivalo 7,47 posto sudionika studije.

Najnepopularnija glazba za uspavljivanje, s 3,35 posto zastupljenosti bio je heavy-metal.

Najzastupljeniji glazbeni umjetnik po rezultatima ankete je klasičar Johann Sebastian Bach, drugo mjesto dijele Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart, na trećemu je Brian Eno, a četvrto mjesto su podijelili Coldplay i Frederic Chopin.

"U studiji je uz pojam glazbe često upotrebljavan pojam 'odvraćanja pažnje'. Ispitanici su glazbu najčešće povezivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli", zaključili su autori studije.

"Glazba je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, cjenovno nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave", rezultati su studije britanskih znanstvenika.

Popularnost glazbe u borbi protiv insomnije ne iznenađuje ravnatelja njemačkoga Centra za san i spavanje, Hansa-Guentere Weessa, koji dodaje da glazba poput Mozartove ili Bachove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje.

Riječ je o glazbi koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasična glazba ili lagani jazz. Jednako opuštaju keltska glazba, indijanski instrumenti ili rock balade u instrumentalnoj verziji.

Riječ je o muzici sličnoj meditaciji koja usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni tlak i smanjuje lučenje hormona stresa - kortizola.

"Sve što pojedinca uspije relaksirati, pomaže mu i da mirno zaspi", kaže Weess, dodajući da je jedna od takvih metoda glazba.

"Kada uživamo u najdražem obroku naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osjećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa kad slušamo glazbu koju volimo", podsjetio je Weess.

 

11.01.2020. 21:43:00
http://metro-portal.hr/najbolji-lijek-za-nesanicu-je-bach/123066/