Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2012. 21:52:00
ZUBNA ZANIMACIJA

Najbolje i najgore prirodne grickalice po vaše zdravlje

Orašasti plodovi su idealna "zubna zanimacija" u svim prigodama, no neki imaju pozitivne efekte dok drugi škode i vašoj liniji i općem zdravlju

Grickalice mogu biti i dobre, ali ako se ne pretjeruje
Grickalice mogu biti i dobre, ali ako se ne pretjeruje (Arhiva)

Orašasti plodovi su idealni primjer da dobre stvari mogu doći i u malom pakiranju. Bogati su hranjivim tvarima, od nezasićenih masnih kiselina i bjelančevina, do minerala i vitamina, koji ne samo da pospješuju naše zdravlje nego mogu pomoći u održavanju tjelesne figure.

No, prije nego što na stol servirate razne sorte orašastih plodova pročitajte koji su najbolji, a koje bi trebali konzumirati u malim količinama ili u potpunosti izbaciti iz prehrane. Ono što uvijek morate imati na umu jest umjerenost - šaka orašastih plodova može produljiti osjećaj sitosti, no nekoliko takvih porcija može u potpunosti suzbiti apetit.

Najbolje grickalice za dijetu: Bademi, indijski oraščići i pistacio

Bademi, indijski oraščići i pistacio imaju podjednaku kalorijsku vrijednost i ako se ne pretjeruje u konzumaciji mogu savršeno nadopuniti svaku dijetu. Skladan omjer omega-3 nezasićenih masnih kiselina, bjelančevina i cjelovitih vlakana suzbija apetiti i produljuje osjećaj sitosti.

Oko 30 grama badema, pistacia i indijskih oraščića sadržava 160 kalorija, te oko 6 grama bjelančevina i 13 grama masnoća.

Izbjegavajte orašaste plodove koji su prženi na ulju jer mogu sadržavati loše masnoće, te visoka temperatura može uništiti sve korisne hranjive tvari. Preporuča se da ih jedete sirove ili pečene bez dodavanja ulja.

Najgore grickalice za dijetu: Australski orah - macadamia i pekan orah  

Ove dvije vrste orašastih plodova imaju oko 200 kalorija i vrlo visoki udio masnoća te vrlo malo bjelančevina. Oko 30 grama australskih oraha sadržava oko 2 grama bjelančevina i 21 grama masnoća, a pekan orasi imaju 3 grama bjelančevina i 20 grama masnoća.

No, iako imaju puno više kalorija od badema, indijskih oraščića i pistacia, australski i pekan orasi su i dalje dobri za organizam jer su bogati vitaminom E i brojnim antioksidansima, ali sve dok se ne pretjeruje. Preporuča se da ih se jede sirove.

Najbolje grickalice za mozak: Kikiriki

Kikiriki dolazi iz porodice mahunarki i jedna je od najpopularnijih grickalica na svijetu, a uz to je jako zdrav. Bogat je izvor bjelančevina, vlakana, minerala, vitamina, i što je najbolje od sveg ne sadržava kolesterol. Folna kiselina, vitamin B9, djeluje umirujuće na živčani sustav, a vitamini grupe E stimuliraju funkciju spolnih žlijezda.

Oko 30 grama kikirikija ima 170 kalorija, 7 grama bjelančevina i 14 grama masnoća. Preporuka je da ga se jede direktno iz ljuske.

Najbolje grickalice za muškarce: Brazilski oraščići i pekan orasi

Brazilski oraščići imaju oko 2,500 puta više selena od ostalih orašastih plodova, a taj mineral znanstveno dokazano štiti organizam od raka prostate i kardiovaskularnih bolesti. No, nemojte pretjerivati jer je nedavna studija pronašla vezu između selena i pojave dijabetesa tipa 2. Oko 30 grama brazilskih oraščića ima 190 kalorija, 19 grama masnoća i 4 grama bjelančevina.

Pekan orasi sadržavaju beta sitosterol, biljni steroid, koji može ublažiti simptome od benignog povećanja prostate.

Najgore grickalice: Sve koje su prošle industrijsku preradu

Začini, sol, aditivi, loše masnoće, umjetna bojila, pojačivači okusa i druge posljedice industrijske prerade uništavaju sve pozitivne efekte inače zdravih orašastih plodova. Primjerice, 30 grama slanog kikirikija može sadržavati oko 370 miligrama soli što čini 15 posto preporučenog dnevnog unosa. 

22.10.2012. 21:52:00
http://metro-portal.hr/najbolje-i-najgore-prirodne-grickalice-za-vase-zdravlje/70626/