Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2020. 16:00:34
ODLIČNO

Najbolja kombinacia za zdravlje

Orašasti plodovi zbog visokog udjela esencijalnih masnih kiselina te vitamina i minerala važni su za pravilan rad srca

Kava i orasi
Kava i orasi (Arhiva)

Tradicija od koje se Hrvati teško odvajaju, štoviše čak se i identificiraju s njome jest ispijanje kave uz druženje s obitelji, prijateljima, kolegama. Jednostavno, običaj „odlaska na kavu" postao je dio nas. Pritom Hrvati vole uz šalicu svježe mljevene kave pojesti i nešto slatko, neki ukusni desert, kolač ili komad torte. No, to uopće nije slučajno.

Naime, u Njemačkoj i Austriji stoljećima postoji  „Kaffe und Kuchen" kultura, odnosno tradicija da se u popodnevnim satima okupe prijatelji i obitelj u kavanama ili domovima te da se s puno ugodnog druženja i ležernog razgovora pije kava uz komad kolača.

Kako je Hrvatska tijekom povijesti bila pod vlašću austrijske carevine, visoki krugovi hrvatskog plemstva oponašali su običaje austrijskog plemstva te tako donijeli kulturu kave i kolača u naše zemlje. Dakako, Hrvati su objeručke prihvatili taj običaj do kojeg i dan danas držimo.

Postoji mnoštvo recepata za kolače koji se savršeno stapaju s bogatim i delikatnim okusima kave, a svakako su među najpopularnijim oni recepti koji u sebi sadrže orašaste plodove.

Oni se zbog svojih aromatičnih svojstava i visokog udjela ulja upotrebljavaju se u svim vrstama slastica, od sočnih biskvita i suhih kolača do kremastih torti.

09.06.2020. 16:00:34
http://metro-portal.hr/najbolja-kombinacia-za-zdravlje/125620/