Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2020. 09:01:00
SAVJETI

Najbolja hrana za doručak

Preskakanje doručka možda je bolje od konzumiranja nezdrave hrane za doručak

Svježi sir je fenomenalan doručak
Svježi sir je fenomenalan doručak (Arhiva)

Doručak nije potreban svima. U stvari, preskakanje doručka možda je bolje od konzumiranja nezdrave hrane za doručak, piše Healthline. 

Međutim, hranjiv doručak može vam dati energiju, ali i pomoći da se uravnoteženo hranite, stoga evo što se preporučuje:

Grčki jogurt - kremast, ukusan i hranjiv. Ova namirnica ima puno veću količinu proteina od običnog jogurta. Određene vrste grčkog jogurta dobri su izvori probiotika poput Bifidobacteria koji pomaže da crijeva ostanu zdrava. Pokušajte u grčki jogurt dodati svježe bobičasto voće kako biste povećali sadržaj vitamina, minerala i vlakana u obroku.

Jaja - istraživanja su pokazala da konzumiranje jaja za doručak povećava sitost, smanjuje unos kalorija prilikom sljedećeg obroka i pomaže u održavanju stalne razine šećera u krvi. Uz to, žumanjci sadrže lutein i zeaksantin, antioksidanse koji pomažu kod zdravlja očiju. Jaja su jedan od najboljih izvora kolina, vrlo važna hranjiva tvar za zdravlje mozga i jetre. Jaja su također vrlo praktična. Na primjer, tvrdo kuhana jaja su odličan doručak koji možete i ponijeti sa sobom.  

Kava - nevjerojatan napitak za početak dana. Kofein dokazano poboljšava raspoloženje, budnost i mentalne performanse. Čak i male količine kofeina mogu postići ove učinke. Pokazalo se i da kofein ubrzava metabolizam i sagorijeva masnoće. Kava je bogata antioksidansima koji smanjuju upalu, štite stanice i smanjuju rizik od dijabetesa i bolesti jetre.

Svježi sir - fantastična hrana za doručak. Pun je protien koji ubrzavaju metabolizam metabolizam i stvaraju osjećaj sitosti te smanjuju razinu hormona grelin. Zapravo svježi sir se odlično slaže jajima. Jedna šalica svježeg sira sadrži 25 grama bjelančevina. 

Zobene pahuljice - najbolji izbor doručka za ljubitelje žitarica. Napravljene su od mljevene zobi koji sadrži jedinstveno vlakno zvano beta-glukan. Pomaže nam zdravlju, smanjuje kolesterol. Zob je također bogata antioksidansima koji štite masne kiseline od propadanja. Ovi antioksidansi također su dobri za zdravlje srca i smanjenje krvnog tlaka.

 

01.02.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/najbolja-hrana-za-dorucak/123490/