Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2012. 22:20:00
BLJAK?

Najbizarniji okusi sladoleda

Čokolada i vanilija odavno nisu jedini okusi hladnog deserta, no neke tvrtke i slastičarnice stvarno su pretjerale u eksperimentiranju s aromama

Pošto je sladoled jedna od najomiljenijih poslastica na svijetu brojne slastičarnice i veliki proizvođači pokušavaju privući kupce inovativnim kombinacijama okusa ledenog deserta. Ako ste mislili da je novi Ledov sladoled Dalmacija iz linije Quattro "čudan" zbog okusa lavande, onda niste čuli za sladoled s okusom dimljenog lososa ili aromom slanine.  

Donosimo vam popis najbizarnijih okusa sladoleda koji se nude u slastičarnicama, a mogu se i pronaći na policama trgovina u svjetskim metropolama:

Sladoled od majčinog mlijeka - Londonska slastičarnica The Icecreamists izazvala je pravu buru kada su u ponudu stavili sladoled Baby Gaga koji je napravljen od doniranog majčinog mlijeka. Kako bi obogatili okus, dodane su sjemenke vanilije i naribana korica limuna.

Sladoled od piletine - Kako bi proslavili obljetnicu krunidbe kraljice Elizabete II. londonska slastičarnica Gelupo lansirala je sladoled s okusom piletine. Valjda se nekome, izuzevši vlasnika i kreatora, sviđa okus sladoleda.

Sladoled od slanine - Amerikanac David Lebovitz, eksperimentalni kuhar i pekar, odlučio je spojiti dvije nacionalne delikatese - sladoled i prženu slaninu. Prije stapanja s vanilijom, cimetom i rumom Lebovitz je komadiće slanine kandirao u smeđem šećeru.

Sladoled od dimljenog lososa - Flushing, Queens nije poznat samo po „Dadilji" koja se sto puta reprizirala na RTL-u, nego i po slastičarnici Max & Mina's Homemade Ice Cream and Ices koja u svojoj ponudi ima sladoled okusa dimljenog lososa i sirnog namaza.

Sladoled od hobotnice - Ako vas put ikada odvede u Japan zapamtite da u trgovinama izbjegavate zaleđeni proizvod imena Taco Aisu, no ako ste otvoreni za nove stvari i volite eksperimentirati onda vam želimo dobar tek u zaleđenoj slastici od hobotnice.

Sladoled od haggisa - Škotsko nacionalno jelo haggis nije baš popularno izvan granica zemlje zbog svojeg specifičnog izgleda i okusa, a ni zaleđena, slatka varijanta kuhanog loja, ovčjih iznutrica i zobi ne zvuči baš privlačno.     

Na svijetu postoji još bizarnih kombinacija okusa sladoleda (među kojima su i piva, školjke, konjetina, češnjak, cheeseburger, pizza...), no nećemo ih detaljno prezentirati kako vam ne bi totalno pokvarili uživanciju u zadnjoj slamki spasa od ljetnih vručina.

27.05.2012. 22:20:00
http://metro-portal.hr/najbizarniji-okusi-sladoleda/71403/