Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2010. 20:44:55
SASTANAK PREDSJEDNIKA

Najavljeno širenje suradnje Brazila i Irana

Lula se u nedjelju sastao s iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom i razgovarao o strateškim pitanjima

(Getty Images)

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je u nedjelju je doputovao u Teheran kako bi posredovao u rješavanju spora oko iranskog nuklearnog programa, najavio je i širenje gospodarske suradnje Brazila i Irana.

Brazil će financirati izvoz hrane u Iran u vrijednosti od jedne milijarde eura tijekom idućih pet godina kako bi trgovina između dvije zemlje postala neovisnijom o stranim bankama, najavio je brazilski predsjednik. "Nema smisla da trgovina između iranskih i brazilskih tvrtki ovisi o kreditima i dobroj volji stranih banaka", rekao je Lula u govoru iranskim i brazilskim gospodarstvenicima.

Lula se u nedjelju ujutro sastao s iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom, a potom ga je primio iranski duhovni vođa Ali Hamnei.

Behruz Ališiri, čelnik tijela iranske vlade za promicanje ulaganja u Iran, u nedjelju je najavio da bi se trgovinska razmjena između Irana i Brazila mogla povećati za gotovo pet puta, odnosno na 10 milijardi dolara, ali nije naveo vremenski okvir u kojem bi se to postiglo.

On je naznačio da bi brazilske tvrtke mogle kupiti udjele u iranskim državnim tvrtkama koje će biti privatizirane i sudjelovati u planiranoj ponudi dionica za pomoć u financiranju projekata u energetskom sektoru.

"Očekivati 10 milijardi dolara u trgovinskoj razmjeni između Irana i Brazila nije pretjerano", rekao je Alishiri, po državnoj televizji IRIB. "Mi nemamo ograničenja za strana ulaganja i brazilska su ulaganja u Iran dobrodošla", rekao je.(hina/metro-portal)

16.05.2010. 20:44:55
http://metro-portal.hr/najavljeno-sirenje-suradnje-brazila-i-irana/40156/