Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2021. 16:01:00
HBOR

Najavljeno osnivanje fonda za transfer tehnologija

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko u utorak je istaknula da su ulaganja u rizični kapital u Hrvatskoj na razini oko 0,3 posto ukupnog BDP-a, čime zaostaje za najuspješnijim zemljama u tom segmentu

Nadajmo se...
Nadajmo se... (Arhiva)

Perko je to izjavila na prvoj godišnjoj konferenciji Bestinvest.hr, koju je organizirala Hrvatska private equity i venture capital asocijacija (CVCA), a na kojoj su dodijeljene i nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja.

Rizični kapital (engl. private equity) je oblik vlasničkog ulaganja u poduzeća uz aktivno sudjelovanje u poslovanju subjekta u koje je izvršeno ulaganje, dok se podvrsta rizičnog kapitala usmjerenog na ulaganje u inovativne start-upove naziva venture capital. Perko je istaknula da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) jedan od ključnih sudionika u razvoju takve vrste financiranja te da mu je u protekle dvije godine dala značajan doprinos.

Podsjetila je pritom na osnivanje prvog venture capital fonda koji ulaže isključivo u Hrvatskoj Fil Rouge Capitala, vrijednog 46 milijuna eura, a u koji je HBOR uložio zajedno s Europskim investicijskim fondom (EIF) i privatnim ulagateljima.

Također, HBOR je prošle godine zajedno s EIF-om osnovao još tri equity fonda u Hrvatskoj - Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund, u koje su zajedno uložili više od 80 milijuna eura.

Perko je najavila da HBOR, zajedno s EIF-om i slovenskom razvojnom bankom, planira ulaganje i u peti fond - Transfer Technology fond. Naime, pojasnila je Perko, Hrvatska po proizvodnji patenata se nalazi oko prosjeka EU-a, međutim, kada se gleda koliko su ti patenti primjenjivi u gospodarstvu, nalazi se pri dnu.

06.07.2021. 16:01:00
http://metro-portal.hr/najavljeno-osnivanje-fonda-za-transfer-tehnologija/133007/