Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 16:11:00
CVJETNI TRG

Najavljeni novi prosvjedi u Varšavskoj

Nadležni u slučaju "Varšavska" imaju deset dana da riješe sve probleme inače slijedi nova okupljanja prosvjednika

Varšavska prosvjedi Cvjetni prolaz
Varšavska prosvjedi Cvjetni prolaz (Ronald Goršić/CROPIX)
Čelnici Zelene akcije i Prava na grad Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski pozvali su danas sve institucije nadležne za "slučaj Varšavska" da u roku od 10 dana poduzmu sve kako bi taj slučaj riješili, a u protivnom najavljuju novi val prosvjeda.

"Najavljujemo veliki prosvjed s kulturnim programom na Cvjetnom trgu za 17. lipnja na kojem očekujemo podršku brojnih osoba iz javnog života i nadamo se da nam iz Grada neće uskratiti dozvolu za postavljanje bine i razglasa", kazao je Tomašević na konferenciji za novinare u Varšavskoj ulici.

Ocijenio je dezinformacijama najave investitora da je projekt garaža pred završetkom, ali i dodao kako ne žele dočekati ljeto, kad će grad biti poluprazan, a da se situacija ne riješi, jer je, kaže, upravo to namjera investitora - zadržati status quo i dalje kopati podzemne garaže te tako doći do gotovog čina.

Dosad su se, kaže, obraćali gradonačelniku, zagrebačkoj Gradskoj skupštini, USKOK-u, Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstvu kulture, a sada će predati prijavu i Uredu za spriječavanje pranja novca. Tomašević je zatražio da taj Ured istraži porijeklo 15 milijuna eura navodno posuđenih Tomislavu Horvatinčiću koje je, kako dalje tvrdi, on posudio Hoto grupi za dobivanje kredita za nastavak gradnje stambeno- poslovnog kompleksa.

Celakoski je, uz ostalo, naveo da za spojnicu garaže i ulazno-izlazne rampe ne postoji glavni projekt, ustvrdviši kako banka to također uvjetuje za davanje kredita. Tomašević je podsjetio kako su i Zelena akcija i Pravo na grad protiv gradnje podzemnih garaža i ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj, ali da će, budu li prisiljeni, blokirati i radove unutar stambenog bloka.

Naime, na konferenciji za novinare bio je i jedan od stanara, Ivan Božičević, iz Ilice 11, čiji je južni dio zgrade u doticaju s građevinskom parcelom Tomislava Horvatinčića. Božičević tvrdi da ih je Horvatinčić, podigavši zid u razini svih etaža na udaljenosti manjoj od propisanih tri metra, "jednostavno zazidao", pa balkoni stanara više nisu slobodni kao dosad.

Obratio se policiji koja ga je uputila na Građevinsku inspekciju, a ova mu, rekao je, nije odgovorila, baš kao ni Državno odvjetništvo. "Pozivam institucije i građane da se angažiraju kako bi se tu napravio red", kazao je Božičević dodajući da su i njegovi susjedi u sličnoj situaciji. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 16:11:00
http://metro-portal.hr/najavljeni-novi-prosvjedi-u-varsavskoj/41782/