Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 19:13:00
DEKLARACIJE

Najavljena pojačana kontrola povrća iz uvoza

Nadležene službe obavljaju pojačani nadzor i kontrolu uvoza povrća, rekao je ministar Čobanković

Čobanković
Čobanković (Cropix)

Nema straha od mogućnosti kontaminacije povrća bakterijom Escherichijom coli, odnosno opasnosti da se građani zaraze ako konzumiraju domaće povrće, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković prilikom posjeta Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zlatka Zagorca u Šijancu kod Varaždina, piše Hina.

Ministar Čobanković je probao salatu od krastavaca i kupusa, što je učinio i kod nekoliko drugih proizvođača (u Svetoj Nedjelji, Virovitici, te večeras u Ivankovu) kako bi pokazao da je domaće povrće sigurno.

Kazao je kako nadležene službe obavljaju pojačani nadzor i kontrolu uvoza povrća. Istaknuo je kako se radi na kontrolama kvalitete i deklariranja povrća u trgovinama kako bi građani znali kakvo im se povrće nudi te kako bi mogli izabrati i kupiti zdravo hrvatsko povrće.

Na taj će se način pomoći povrćarima za čijim je proizvodima, zbog novonastalih okolnosti, smanjena potražnja.

Hrvatski proizvođači stalno ulažu u proizvodnju, a kako bi mogli na pravi način izaći na tržište potrebno je organiziranje poljoprivrednih zadruga, osiguravanje prostora za njihov rad, zajednička skladišta, hladnjače, sabirna mjesta, gdje će se ono što će se ubrati na polju na pravi način pripremiti i dati na tržište.

Svaki od povrćara može biti partner trgovačkom centru ili lancu, no, trebaju se ujediniti i imati zajednički nastup na tržištu, istaknuo je Čobanković napominjući kako je važno primjenjivati europske standarde jer će tada hrvatski proizvodi biti konkurentni.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec istaknuo je kako je domaće povrće zdravo i kvalitetno te ne zaslužuje tretman kakav trenutno ima, a koji je doveo do smanjenje potražnje.

No dodao je kako ga ipak veseli da je prodaja povrća polako ponovno krenula.

Zagorec na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na 10 hektara zemljišta uzgaja krumpir, korijenasto povrće, papriku, kelj, krastavce i kupus.

03.06.2011. 19:13:00
http://metro-portal.hr/najavljena-pojacana-kontrola-povrca-iz-uvoza/59689/