Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 21:52:14
PROSVJED

Najavljen veliki "Marš brodograditelja" u Rijeci

Radnici brodogradilišta 3. maj traže hitno izdavanje jamstava za izgradnju tankera za švedskog naručitelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zeljko Sop / CROPIX)

Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Brodograđevnoj industriji "3. maj" Juraj Šoljić potvrdio je nakon izvanredne skupštine SMH u "3. maju" da će se "Marš brodograditelja" - prosvjed radnika kojim od vlade traže hitno izdavanje jamstava za izgradnju tankera za švedskog naručitelja „Wisby Tankersa" - održati 29. listopada.

Prosvjedna kolona sadašnjih i bivših radnika riječkog škvera okupit će se točno u podne na Zapadnom ulazu u "3. maj", odakle će se Pulskom, Liburnijskom i Zvonimirovom ulicom kretati prema odredištu - Ulici Milutina Baraća na Mlaki. Ondje će se održati veliki prosvjedni skup na koji su pozvani i svi riječki građani.

Radnici će na ulicu ponovno izići nakon nešto više od godinu dana, jer su 21. listopada prošle godine zajedno s građanima prosvjedovali tražeći isplatu zaostalih plaća i vladina jamstva za izgradnju četiriju tankera za domaće brodare.

Nakon sastanka u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u srijedu Juraj Šoljić kaže da nije u potpunosti izgubio nadu da će vlada do idućeg petka ipak odobriti prijeko potrebna jamstva. To je nadnevak koji je švedski naručitelj "Wisby Tankers" utvrdio kao zadnji dan za "osnaženje" potpisanih ugovora vrijednih 120 milijuna dolara za izgradnju četiriju tankera za asfalt, a nakon toga ima pravo bez posljedica raskinuti ugovor s riječkim brodogradilištem.

"Razgovarao sam s predsjednikom vladina povjerenstva za prodaju "3. maja" Ruđerom Friganovićem, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja obvezala se da će sljedećih dana dostaviti Europskoj komisiji planove preustroja brodogradilišta, a nakon toga bi trebalo pregledati i izdati vladina jamstva za izgradnju brodova", izjavio je u telefonskom razgovoru Šoljić.

Ipak, dodao je i kako je nezadovoljan dosadašnjom vladinom „nesusretljivošću", što je i ponukalo škverane, koji strahuju za svoja radna mjesta, da organiziraju prosvjed.

Sindikalni povjerenik drugih dvaju sindikata u „3. maju" - Sindikata Istre i Kvarnera Vedran Sabljak i Sindikata "3. maj" Željko Maričić - na današnjoj tiskovnoj konferenciji u riječkom brodogradilištu poduprli su najavljeni prosvjed te najavili da će podružnice tih sindikata sudjelovati u prosvjednom maršu.(hina/metro-portal)

22.10.2010. 21:52:14
http://metro-portal.hr/najavljen-veliki-mars-brodograditelja-u-rijeci/50155/