Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2008. 22:04:30
ZFF

Najavljen program 6. Zagreb film festivala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZFF)

U konkurenciji 6. Zagreb film festivala, koji će se održati od 19. do 25. listopada u Studentskom centru i kinu Europa, prikazat će se 50-tak filmova, dok će na samom festivalu ukupno biti prikazano više od 80 filmova sa svih strana svijeta, od Hong Konga, Europe do Meksika, najavljeno je na danas na konferenciji za novinare.

Za nagradu "Zlatna kolica" natječe se 11 dugometražnih, 15 kratkih igranih, 12 dokumentarnih te 10 novih hrvatskih filmova programa "Kockice". Oni su izabrani između više od 400 prijavljenih filmova.

Kao neke od zanimljivijih naslova direktor Festivala Boris T. Matić izdvojio je romantični belgijski film "Moskva, Belgija" Christophea Van Rompaeya, koprodukcijski "Snijeg" Aide Begić o životu u poslijeratnoj Bosni, koji je osvojio Veliku nagradu na Tjednu kritike u Cannesu, te bugarski "Zift" Javora Gardefa, svojevrsni 'hommage' film noiru koji prati netom oslobođenog političkog zatvorenika.

Od dokumentaraca su na programu, među ostalim, "Kao da je bilo nekad" o beogradskoj grupi EKV, što je svjetska premijera tog filma, "Slingshot Hip Hop" priča o prvom palestinskom hip-hop bendu, "Cijanoza" o uličnoj umjetnosti u Iranu te "The Red Race" o siromašnoj kineskoj djeci koju treniraju za Olimpijske igre.

Novi program "Film@CRO" daje izbor slavnih filmova snimanih u Hrvatskoj u kojem su i "Limeni Bubanj", "Winettou: Blago u srebrnom jezeru", "Proces", "Sofijin izbor" te Murnauov "Financije velikog vojvode" iz 1923. godine, najstariji očuvani film snimljen u nas, najavio je Matić.

Tim programom, kako je naglasio, trebala bi se skrenuti pozornost na potrebu osnivanja filmskog muzeja u Hrvatskoj kao i "Film Commision Officea", ureda kakvi postoje u svijetu, a kojima je cilj na lokalnoj i državnoj razini olakšati snimanje filmova.

U programu "Velikih 5" s hitovima europskih kinematografija koji su imali oko milijun gledatelja, prikazat će se francuska ekranizacija Beigbederove knjige "129,90", španjolski "Mataharis", britanski "Rambow sin", talijanski "Saturn u opozitu" i njemački "Val".

Drugi dio knjige "Moj prvi film", s deset priča o prvijencima danas etabliranih redatelja, predstavit će se u sklopu istoimenog programa. "Matineje" će prikazivati premijerne hit-naslove, a sponzorska "Vip Bibijada" besplatno filmove za djecu.

Ovogodišnji Zagreb film festival otvara tek nedavno pronađeni kratki film Oktavijana Miletića "Agram Hauptstadt Kroatiens" iz 1943. godine. Zatvorit će ga dodjela nagrada, o kojima odlučuju tri žirija (za igrani, dokumentarni te domaći film), u kojima su isključivo žene. (hina/metro-portal)

13.10.2008. 22:04:30
http://metro-portal.hr/najavljen-program-6-zagreb-film-festivala/12400/