Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2010. 14:14:32
OLGICA SPEVEC

Najava poskupljenja kruha je nezakonita

Predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja rekla je da je najava udruge mlinara i pekara o poskupljenju kruha nezakonita

Olgica Spevec
Olgica Spevec (CROPIX)

Sudjelujući da predstavljanju projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Republici Hrvatskoj", Spevec je kazala da najave jedne udruge (Žitozajednice) o povećanju cijena kruha predstavljaju zabranjeni sporazum među poduzetnicima, što je, kako je ocijenila, nedopustivo i zakonski se sankcionira.

Na upit hoće li Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenuti postupak protiv Žitozajednice, rekla je da je danas prvenstveno htjela upozoriti udrugu pekara i mlinara, ali da će pokrenuti postupak nastavi li se takvo ponašanje. Također je najavila da će Agencija obaviti prethodno tržišno istraživanje u vezi najave Žitozajednice.

"Nijedna udruga na svijetu ne smije to činiti. Formiranje cijene stvar je svakog pojedinog poduzetnika, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ima mogućnost kažnjavanja udruga", kaže Spevec.

Dodala je da s takvom praksom, koja, kako jer rekla, podsjeća na nekadašnji društveni dogovor o cijenama, treba prestati. U suprotnom, AZTN može poduzetnike, koji sudjeluju u dogovoru o formiranju cijena, kazniti novčano u visini do 10 posto godišnjeg prometa.

Upitana kako to da AZTN može kazniti mišljenje Žitozajednice o potrebi poskupljenja, kazala je da nije sigurna radi li se o mišljenju te da se članice Žitozajednice dogovaraju. "Naravno, to se mora dokazati, a dokazi su već i najave i istupi u javnosti", kaže Spevec.

Udruženje mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica ovih je dana najavilo da će mlinsko-pekarske tvrtke povećati cijene dijela pekarskih proizvoda od tri do šest posto, a da se cijena polubijelog kruha neće mijenjati. Poskupljenje opravdava visokim cijenama brašna i plina napominjući kako će rast cijena uslijediti ovisno o isteku ugovora koji svaki pekar ima sa nekim trgovačkim lancem. (hina/metro-portal)

15.10.2010. 14:14:32
http://metro-portal.hr/najava-poskupljenja-kruha-je-nezakonita/49778/