Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2010. 18:10:10
TOP KILL

Naftna mrlja stigla do močvara Louisiane, BP pokušava začepiti bušotinu

U zaštićene močvare ušla je teška nafta, ne samo površinski sloj, a BP dnevno uspijeva prikupiti tek tri od pet tisuća barela nafte

naftna mrlja Louisiana
naftna mrlja Louisiana (Getty Images)

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu u četvrtak je zaprijetila zagađenjem močvara Louisiane, u delti rijeke Mississippi, počevši se nakupljati na obali po prvi puta od travanjske eksplozije na naftnoj platformi Deepwater Horizon, korporacije British Petroleum (BP).

Nazvavši ga "danom kojeg smo se svi bojali", guverner Louisiane Bobby Jindal izjavio je da je teška nafta, a ne samo kugle katrana ili tanki površinski sloj nafte, ušla u zaštićene močvare.

"To je već ovdje, ali mi znamo da dolazi još", kazao je Jindal.

Močvare su prirodno mrijestilište škampa, kamenica, rakova i riba što Louisianu čini vodećim proizvođačem morskih plodova u SAD-u, nakon Aljaske.

Zbog naftne mrlje proglašene su velike zone zabrane ribolova u vodama zaljeva, što ugražava ribarsku industriju vrijednu 13 milijardi dolara godišnje.

Korporacija BP, koja nastoji zaustaviti istjecanje nafte iz havarirane bušotine Deepwater Horizon, objavila je u četvrtak da uspijeva prikupiti 3,000 barela (477,000 litara) nafte, od oko 5,000 barela koliko dnevno istječe iz slomljenog cjevovoda bušotine, na dubini od 1,500 metara.

Od eksplozije i potonuća platforme 20. travnja, pri čemu je poginulo 11 radnika platforme, procjenjuje se da je u more isteklo više od 100,000 barela nafte.

BP je u četvrtak najavio da će 23. svibnja pokušati začepiti bušotinu, upumpavajući u nju velike količine teških tekućina koje se koriste kod bušenja i cement, što je zahvat koji se u naftaškoj terminologiji naziva "top kill".

"Držimo prste prekrižene i pomolimo se. Svi napeto očekuju uspjeh te intervencije", izjavila je Mary Landry, kontraadmiral Obalne straže SAD i savezni koordintor operacija na saniranju zagađenje naftom u Meksičkom zaljevu. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 18:10:10
http://metro-portal.hr/naftna-mrlja-stigla-do-mocvara-louisiane-bp-pokusava-zacepiti-busotinu/40514/