Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2008. 21:21:13

Nafta prešla cijenu od 117 dolara po barelu

Napadi na Bliskom istoku i u Nigeriji doveli do novog rekorda

Abdullah el al-Badri na međunarodnoj konferenciji u Rimu
Abdullah el al-Badri na međunarodnoj konferenciji u Rimu

Cijena nafte postigla je jučer novi rekord od 117,4 dolara po barelu, a razlozi za posljednji skok leže u terorističkim napadima.

Raketom u tanker

Jedan je japanski tanker u blizini Jemena pogođen raketom, a nigerijski militanti preuzeli su odgovornost za napade na dva naftovoda. Raketa koja je ispaljena na japanski tanker Takayamu koji je uz istočnu obalu Jemena prevozio 150.000 barela sirove nafte nije ozlijedila nijednog od 23 člana posade broda, no zbog oštećenja na brodu u more su iscurile stotine galona goriva. Prema izvješćima japanskih novinskih agencija, raketa je ispaljena s malog broda.

Prošloga petka, kada je nafta dogurala do 117 dolara po barelu, također je uzrok bio napad nigerijskog militarističkog Pokreta za oslobođenje delte Nigera na naftovod Royal Dutch Shella. Od 2006. godine napadi u Nigeriji smanjili su izvoz nafte  za jednu četvrtinu.

Prozvan OPECMeđunarodna agencija za energiju izrazila je neslaganje sa stavom OPEC-a o zadržavanju jednake razine proizvodnje nafte i pozvala na povećanje koje bi ‘olakšalo život’ zemalja u razvoju.  

Osim napada, cijenu nafte podigle su i posljednje izjave iz vodstva OPEC-a, koje upućuju na to da organizacija nema namjeru povećati proizvodnju. Glavni tajnik skupine Abdullah el al-Badri ponovno je istaknuo kako OPEC ne vidi razloga za podizanje proizvodnje te kako sumnja da visoke cijene imaju poveznice s nedostatnom opskrbom.  Međunarodna agencija za energiju izrazila je neslaganje sa stavom OPEC-a i pozvala na povećanje proizvodnje.

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad u subotu je izjavio kako smatra da je cijena od 115 dolara po barelu preniska te da je potrebno ‘otkriti stvarnu vrijednost’ nafte. 

Osim spomenutog, ulagače je zabrinula i najava zatvaranja velike rafinerije nafte u Škotskoj.   (METRO)

21.04.2008. 21:21:13
http://metro-portal.hr/nafta-presla-cijenu-od-117-dolara-po-barelu/6134/