Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2008. 22:12:06

Nafta došla do 122 dolara po barelu

Pesimistične prognoze i pad proizvodnje doveli do novog rekorda

Indonezija trenutačno proizvodi milijun barela dnevno
Indonezija trenutačno proizvodi milijun barela dnevno (AFP)

Predviđanje konzultantske kuće Goldman Sachs da bi nafta zbog smanjenja opskrbe do 200 dolara mogla dogurati već ove godine, podiglo je cijenu nafte na novi rekord od 122 dolara po barelu.

Nesuglasice oko opskrbe

Novoj cijeni pridonijeli su novo slabljenje dolara, kao i zabrinutost zbog pada proizvodnje u Meksiku i Rusiji. U ponedjeljak je nafta zbog problema u opskrbi u Nigeriji i Iraku dogurala do 120 dolara po barelu.

Analitičari nisu jedinstveni oko nove prognoze Goldman Sachsa. Tim Evans iz Citygroupa rekao je kako u iduće dvije godine nafta jednako tako može i pasti na cijenu od 40 dolara po barelu. Opskrba je sasvim dovoljna, rekao je Evans.

Indonezija je jučer iznenadila viješću o tome da razmatra izlazak iz skupine OPEC i povećanje proizvodnje nafte. Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono rekao je kako je trenutačna proizvodnja od milijun barela dnevno tek nešto ispod OPEC-ovog gornjeg ograničenja, a razvijanje  bi novih bušotina u iduće tri godine proizvodnju u toj zemlji moglo znatno povećati.

Pod utjecajem prognoze Goldman Sachsa i loših kvartalnih rezultata kompanija, u kojima su jučer prednjačili švicarski UBS i američki Fannie Mae, svjetski burzovni indeksi zabilježili su nove padove. Čini se da najgore od posljedica kreditne krize ipak nije iza nas, ocjenjuju analitičari. (METRO)

06.05.2008. 22:12:06
http://metro-portal.hr/nafta-dosla-do-122-dolara-po-barelu/6801/