Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2010. 20:42:15
HANNES SWOBODA

Nadam se da će i Srbija istaknuti isto stajalište prema BiH

Europska komisija i parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku pozdravili su ispriku Josipovića zbog Tuđmanove politike prema BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

"Pozdravljamo izjave hrvatskog predsjednika kao korak prema izgradnji boljih odnosa u regiji. Povijest zemalja 'zapadnog Balkana' bila je teška i mučna. Važno je da prošlost ne djeluje kao kočnica napretka prema zajedničkoj budućnosti u Europskoj uniji", rekla je Angela Filote, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

"Europska unija je zajednica koja dijeli zajedničke vrijednosti, koja je utemeljena na demokraciji, poštovanju temeljnih prava i vladavine zakona. To je zajednica koja je donijela mir, stabilnost i napredak zemljama koje su podijeljene ratom. Želimo da sve zemlje u regiji uživaju iste koristi. Članstvo u EU-u svake od zemalja ovisi o njezinu ispunjenju uvjeta za članstvo, a oni uključuju regionalnu suradnju i odnose sa susjedima. Stoga su riječi predsjednika Josipovića važne ne samo za odnose između BiH i Hrvatske nego i u cijeloj regiji", rekla je Filote zamoljena za komentar Josipovićeva govora.

I izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda pozdravio je govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te izrazio nadu da će se i Srbija snažnije pridružiti hrvatskom stajalištu prema BiH.

"Inicijativa predsjednika Josipovića vrlo je važna jer daje jasan signal da je Hrvatska zainteresirana za jaku i stabilnu BiH s entitetima, u kojoj se poštuju sva tri naroda: Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Nadam se da će i Srbija jače nego do sada istaknuti isto stajalište i jasno reći da se zauzima za takvu Bosnu i Hercegovinu, kao što je to učinila Hrvatska", rekao je Swoboda zamoljen da komentira Josipovićev govor zastupnicima obaju domova parlamenta BiH.

Tijekom prvoga službenog posjeta BiH predsjednik Josipović je održao govor pred zastupnicima tih domova u nazočnosti najviših državnih dužnosnika te zemlje i predstavnika diplomatskog zbora.

"Politike koje su 90-ih, bilo iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti, vjerovale da je rješenje za BiH podjela, posijale su u toj zemlji, ali i u svojim zemljama zlosretno sjeme. Zavedeni su narodi i pojedinci požnjeli rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji, a ovdje u BiH ostavili za sobom rastrgano tkivo jednoga nedvojbeno posebnoga društvenog i kulturnoga bića utemeljenog na multietničnosti i multikonfesionalnosti. Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tomu pridonijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika pridonijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče. Došlo je novo doba, doba u kojemu odlučno treba prepoznati pogrješke prijašnjih vremena, i hrabro kročiti novim putom, putom koji će trajno u regiji donijeti mir, stabilnost i napredak", rekao je u govoru Josipović. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 20:42:15
http://metro-portal.hr/nadam-se-da-ce-i-srbija-istaknuti-isto-stajaliste-prema-bih/37866/