Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2008. 23:57:46

Nadal: Federer ne mora biti zabrinut

Drugi tenisač svijeta kaže kako još nije vrijeme za broj 1

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Karijera Rafaela Nadala odvijala se filmskom brzinom, iako se tek u 12. godini odlučio za tenis. Dvojba je bila tenis ili nogomet i prava je sreća za ‘bijeli sport’ da se odlučio za ovo prvo. Makar, s obzirom na njegov talent, i da se odlučio za nogomet vjerojatno bi završio u Real Madridu (njegovom omiljenom klubu).

Prvi put Nadal je privukao pozornost na sebe kada je sa 14 godina na jednom egzhibicijskom meču u rodnoj Mallorci pobijedio Pata Casha. Godinu i pol poslije, postao je deveti tenisač u Open eri koji je ondje ostvario prvu pobjedu prije 16. rođendana. Sve poslije toga je - povijest. Tri uzastopna naslova na Roland Garrosu, dva finala Wimbledona, devet pobjeda na turnirima iz Masters serije, te na devet manjih turnira... Jedina mu je nesreća što igra u vrijeme nenadmašnog Rogera Federera tako da do broja 1 nije došao. U zadnjih godinu dana velikom dvojcu se pridružio i Novak Đoković...

Đoković je pobijedio u Australiji i ‘zapaprio’ utrku za prvo mjesto ATP ljestvice. Mislite li da vam je pozicija broja 1 bliža?

- Ne, ovo nije trenutak za to. Postojala je mala šansa u Australiji da Federer izgubi prerano, ali to se nije dogodilo. Federer ispred sebe ima nekoliko mjeseci prednosti i može biti miran. Upravo brani bodove u Dubaiju i odmah nakon toga dolaze Indian Wells i Miami, njegovi najgori turniri prošle godine. Federer ima dovoljno bonusa pa ne treba biti zabrinut za poziciju broja jedan.

Bolje je, dakle, pobijediti ga na Wimbledonu? Treća sreća?

Pa... čak i po treći put morate početi od samog početka, jer vas nitko neće staviti izravno u finale. Ima još toliko toga o čemu trebam razmišljati, ali svejedno, nadam se da ću jednog dana osvojiti naslov. To se može dogoditi ako uspijem ostvariti dobru sezonu na travi, pa onda ne bi trebao biti upitan dobar rezultat iz Londona.

Što mislite o novoj ekipi mladih tenisača kao što su Đoković, Tsonga i Murray?

- Otprilike smo svi iste dobi. Osim toga, prošle su godine svi bili dosta dobri. Đoković je završio treći na ATP ljestvici ‘utrke za prvaka’, a Gasquet je bio osmi. Da se Andy Murray nije ozlijedio, bio bi jedan od osmorice na Masters Cupu u Šangaju. Tsonga je možda jedino iznenađenje, ali ostali nisu novost. Biti na vrhu je prirodna stvar za njih, mladi uvijek poboljšavaju svoje vještine.

Morate braniti puno bodova na Indian Wellsu i u Miamiju. Osjećate li da vam Novak Đoković puše za vratom?

 - Nije me briga za bodove koje moram braniti, nego za bodove koje namjeravam skupiti na tim turnirima. Na kraju, ovo je ATP utrka. Ona je poput lige. Godina je tek počela i ja sam treći u ligi 2008. godine. Nikada nisam postigao tako dobar rezultat  u svojoj karijeri kao sada, u ovom periodu godine. Nastavit ću skupljati bodove kako bih završio američku turneju, Indian Wells i Miami, među osmoricom najboljih. To će mi pružiti dovoljno mira da dobro započnem sezonu igre na zemlji i ispunim svoje ciljeve.

“Počinjem forsirati igru parova, pogotovo sa Španjolcima. Moram se pripremiti za Olimpijske igre, medalja mi je velika želja.”
Rafael Nadal,
španjolski tenisač

Koji su vaši ciljevi u ovoj godini?

- Ponajprije želim završiti godinu među najboljih osam i igrati na Masters Cupu u Šangaju. To je moj glavni cilj, a mislim da sam započeo dovoljno dobro da bih taj cilj mogao i ostvariti. Osim toga, želio bih završiti sezonu na zemlji s dovoljno bodova kako bih drugu polovicu godine mogao dočekati mnogo mirnije.

Poboljšali ste mnoge aspekte u vašem tenisu. Postoji li još nešto što biste željeli usavršiti?

- Svaki dan odlazim na treninge da bih vidio što još mogu učiniti: poboljšati servis, volej, biti još agresivniji... Na kraju, najvažnija je stvar biti mentalno i fizički toliko jak da se možeš natjecati sa svakim. Svaki put kada bih postigao taj mentalni i fizički sklad, pokazalo se da sam dovoljno dobar za igru protiv svakoga i da mogu postići sve - zaključio je drugi tenisač svijeta...

Piše: Piše: Roberto Arnaz
18.02.2008. 23:57:46
http://metro-portal.hr/nadal-federer-ne-mora-biti-zabrinut/3150/