Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2009. 13:36:31
KLASICI...

Premijere u veljači

Tijekom veljače na repertoaru su "Kraljevo", "Zločin i kazna", "Orfej u podzemlju" i "Volim Njofru".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)

Jedan od najvećih romana svjetske literature "Zločin i kazna", premijerno će 27. veljače postaviti ruski redatelj Aleksandar Ogarjov, kojemu je to treća režija u Hrvatskoj. U vlastitoj scenskoj adaptaciji, Ogarjov se usredotočuje na odnos Raskoljnikova i policijskog istražitelja, te onaj Raskoljnikova i Sonje.

U ulogama Raskoljnikova i Porfirija Petroviča igraju Mijo Jurišić i Trpimir Jurkić, Sonju će utjeloviti studentica glume Andrea Mladinić, a Raskoljnikovljevu žrtvu, lihvarku Aljonu Ivanovnu sopranistica Mirjana Donadini, koja će se arijama javljati u njegovim morama.

Drama zagrebačkog HNK za 20. veljače priprema premijeru drame "Kraljevo" Miroslava Krleže, a u režiji Ozrena Prohića. U predstavi glume Milan Pleština, Goran Grgić, Ljubomir Kerekeš, Ana Begić, Livio Badurina, Ivana Boban i drugi.

To Krležino djelo iz 1915. smatra se rodonačelnikom ekspresionizma, ne samo na našim prostorima nego i u Srednjoj Europi. Iako je svoju praizvedbu imala čak četrdeset godina nakon što je nastala, drama se do danas redovito postavlja na hrvatskim pozornicama.

Burleskna opera u dva čina "Orfej u podzemlju", koja će se također premijerno izvesti 20. veljače, duhovita je parodija na mit o Orfeju i Euridiki, u kojoj se Offenbach narugao dvorskom životu, sredini i moralu društva svoga vremena, ne štedeći ni vladare ni sirotinju. Predstava je prvi put u Zagrebu premijerno izvedena 1897., a u Osijeku 1916. te 1922. otkad u tom gradu više nije izvođena. U najnovijoj predstavi, koju režira Nina Kleflin, a dirigent je Peter Oschanitzky, nastupit će, među ostalima, Davor Radić, Blaženka Targuš, Barbara Othman i Damir Baković.

Na komornoj, podrumskoj sceni "Zvonimir Rogoz" varaždinskog HNK 28. veljače će se premijerno izvesti obiteljska komedija "Volim Njofru" Milana Grgića, u režiji Stojana Matavulja. U predstavi igraju Stojan Matavulj i Mirela Brekalo. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 13:36:31
http://metro-portal.hr/nacionalne-kazalisne-kuce-nude-cetiri-premijere-klasika/14719/