Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2008. 22:17:21

Na ZagrebDoxu više od 100 filmova

Festival dokumentarnog filma počinje 25. veljače u Zagrebu

Najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, ZagrebDox, počinje se 25. veljače u Studentskom centru u Zagrebu. Na festivalu će biti prikazano više od 140 filmova u programima međunarodne i regionalne konkurencije te programima ‘Glazbeni globus’, ‘Očevi i djeca’ i ‘Kontroverzni Dox’.

Retrospektiva je posvećena japanskim dokumentarcima, poljskom autoru Marcelu Lozinskom te Akademiji dramske umjetnosti. U sklopu programa ‘ZagrebDox Pro’ namijenjenog filmskim profesionalcima, ponovno će se održati Pitching forum s televizijskim urednicima iz cijele Europe. Festival će posjetiti ekskluzivni gosti, autori i producenti filmova iz programa. Za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se 61 film, a Mali pečat dodjeljuje se autoru mlađem od 30 godina.

Veliki i Mali pečatZa nagradu Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se 61 film, a Mali pečat dodjeljuje se autoru mlađem od 30 godina.
Međunarodna konkurencija obiluje pobjedničkim naslovima brojnih svjetskih festivala.
Ove su godine uvedena i dva nova žirija, žiri kritike i žiri Amnesty International Hrvatska. Naš poznati dokumentarist Petar Krelja predsjednik je žirija međunarodne konkurencije. Pobjednica prošlogodišnjeg ZagrebDoxa Alina Rudnickaja druga je članica žirija, a iz Japana u Zagreb stiže Asano Fujiko, programska konzultantica festivala u Yamagati, jednog od najpoznatijih svjetskih dokumentarnih festivala.

ZagrebDox 2008. posjetit će brojni gosti i autori filmova iz programa. Jedna od najzanimljivijih gošći je Tamar Yarom, redateljica filma ‘To See If I’m Smiling’ koji govori o ženama u izraelskoj vojsci. Njezina potresna priča na IDFA-i je nagrađena u kategoriji najboljeg srednjometražnog dokumentarca.

Međunarodna konkurencija ZagrebDoxa obiluje pobjedničkim naslovima brojnih svjetskih festivala, poput ‘Durakovo: Village of Fools’ (Sundance 2008.) koji i otvara festival, zatim ‘Manda Bala’ (Sundance 2007.), ‘End of the Rainbow’ (IDFA 2007.), ‘On the Third Planet from the Sun’ (Oberhausen 2007.), ‘Stranded’ (IDFA 2007.). U regionalnoj konkurenciji novost je film Vanje Juranić Sviličić ‘Na trgu’ koji je prikazan na upravo završenom Berlinaleu, a u Glazbenom globusu ‘ostPUNK! Too Much Future’ o ostarjelim njemačkim pankerima. (Metro) 

20.02.2008. 22:17:21
http://metro-portal.hr/na-zagrebdoxu-vise-od-100-filmova/3278/