Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 17:32:00

Na Vrhovnom sudu iznesene žalbe na nepravomoćne presude za 'selotejp' i 'garažu'

POGLEDAJTE VIDEO: Glavaš je potkraj studenoga iz BiH, gdje je pobjegao prije izricanja nepravomoćne presude, uputio žalbu na 82 stranice

(Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt.tv)
Žalbeni postupak u slučajevima "garaža" i "selotejp" danas je na Vrhovnom sudu protekao u iznošenju žalbe Branimira Glavaša i njegovih odvjetnika na napravomoćnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Glavaš je potkraj studenoga iz BiH, gdje je pobjegao prije izricanja nepravomoćne presude, uputio žalbu na 82 stranice, a još stotinjak stranica žalbi podnijela su trojica njegovih branitelja - Veljko Miljević, Ante Madunić i Dražen Matijević. Njihove sažetke danas je pred vijećem Vrhovnog suda iznosio sudac izvjestitelj Branko Brčić.

Prvi političar nepravomoćno osuđen za ratni zločin u svojoj je žalbi, među ostalim, odbacio tvrdnje da je u ratnom Osijeku imao "svu moguću vlast" te da je kao civilni dužnosnik imao ovlasti zapovijedanja nad vojskom. Posebno se osvrnuo na vjerodostojnost iskaza krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je kazao da je na Glavašev nalog sudjelovao u ubojstvima i zlostavljanja civila.

Glavaš je uvjeren da je zagrebački Županijski sud minorizirao činjenicu da je Fehir u više navrata različito svjedočio, odnosno lagao. Istaknuo je i da se nemoguće braniti od lažnih svjedočenja kada sud za njih nalazi opravdanja, samo kako bi dokazao da lažni svjedoci govore istinu.

Njegov odvjetnik Matijević, istovremeno, u svojoj je žalbi istaknuo da je Fehir nezakonito dobio status krunskog svjedoka, jer kao počinitelj teških kaznenih djela na to nije imao pravo. Nedopustivim smatra da sud povjeruje iskazu osobe koja je priznala najteže zločine, umjesto uglednim dužnosnicima poput Zlatka Kramarića, Vladimira Šeksa i Milana Ramljaka koji ničim nisu teretili Glavaša.

Glavaš tvrdi i da je neprihvatljivo da sud kao činjenicu uzima osobna zapažanja svjedoka prema kojima je on imao najveću moguću vlast u Osijeku, ali i naknadno osporavani iskaz suoptužene Gordane Getoš Magdić za koji Glavaš tvrdi da je dogovoren s bivšim ravnateljem policije Vladimirom Faberom i državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

U iskazu za koji je kasnije tvrdila da je dala pod policijskom prisilom Gordana Getoš Magdić je teretila Glavaša ističući, među ostalim, da je prenosila ceduljice s imenima civila koje je trebalo smaknuti. No, Glavaš u žalbi te tvrdnje osporava ističući da je teško povjerovati da bi se ceduljice s imenima žrtava ostavljale na stolu u kancelariji.

Odvjetnik Veljko Miljević, pak, smatra da presudu suca Željka Horvatovića iz svibnja prošle godine treba ukinuti jer u njoj nije individualizirana krivnja, što se, kako tvrdi, vidi iz činjenice da su otegotne i olakotne okolnosti prilikom izricanja kazne objašnjene tek u jednom jedinom odlomku. Javna sjednica Vrhovnog suda nastavlja se i sutra, kada bi sudac izvjestitelj trebao govoriti o žalbama ostalih optuženika.

Glavaš je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen po zapovjednoj odgovornosti na deset godina zatvora jer je pripadnicima SUS-a naredio uhićenja, mučenja i ubojstva srpskih civila. Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš-Magdić na sedam, a ostala trojica optuženika u slučaju "selotejp", Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, na po pet godina. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 17:32:00
http://metro-portal.hr/na-vrhovnom-sudu-iznesene-zalbe-na-nepravomocne-presude-za-selotejp-i-garazu/41518/