Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 21:21:28
ŽIDOVSKI BLAGDAN

Na Trgu bana Jelačića upaljena prva svijeća na velikoj menori

Hanuka je jedan od najomiljenijih i najpoznatijih židovskih blagdana, traje osam dana i namijenjen je svim ljudima

Menora
Menora (Neja Markicevic / CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Židovske organizacije Menora rabin Pinhas Zaklas večeras su u povodu židovskog blagdana Hanuke na Trgu bana Jelačića u Zagrebu upalili prvi plamen na velikoj menori (svijećnjaku).

Židovska nacionalna manjina u Hrvatskoj od večeri 1. prosinca do večeri 9. prosinca slavi Hanuku - Blagdan svjetlosti. Tim je povodom Židovska organizacija Menora, na poticaj njezina predsjednika rabina Zaklasa i pod pokroviteljstvom grada Zagreba, i ove godine na središnjem zagrebačkom trgu postavila menoru na kojoj će se osam večeri zaredom paliti po jedna svijeća više.

Rabin Pinhas Zaklas zahvalio je gradu Zagrebu na potpori u održavanju tog običaja te zaželio sretnu Hanuku, poslavši poruke mira i veselja.

Podsjetio je na značenje Hanuke za židovski narod te simboliku svijeće koja uklanja tamu i donosi svjetlost.

Gradonačelnik Bandić je kazao kako je paljenje svijeće na menori simbol svjetla i pobjede, nadmoći duhovnoga nad materijalnim, svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom. Svijeću na menori palimo na početku Došašća, kad i kršćani očekuju dolazak Božanskoga svjetla na zemlju, rekao je Bandić naglasivši kako smo svi zajedno pozvani širiti ozračje povjerenja i suradnje među ljudima i narodima.

Hanuka je jedan od najomiljenijih i najpoznatijih židovskih blagdana koji traje osam dana. Podsjeća na događaj kad je pri ponovnu posvećenju jeruzalemskoga Hrama (nakon pobjede nad grčkim osvajačima) u hramskom svijećnjaku tijekom osam dana gorjelo ulje dostatno samo za jedan dan. Zbog tog čuda svjetlosti Hanuka nosi naziv Blagdan svjetlosti.

Za razliku od ostalih židovskih blagdana, koji se slave u sinagogama i u kućama, ovaj je blagdan namijenjen svim ljudima, neovisno o njihovoj vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti, i zato se slavi na javnim mjestima, postavljanjem velike menore na kojoj se svake večeri pali po jedna svijeća više.(hina/metro-portal)

01.12.2010. 21:21:28
http://metro-portal.hr/na-trgu-bana-jelacica-upaljena-prva-svijeca-na-velikoj-menori/52054/